Au debutat conferinţele semestriale preoţeşti din anul 2019 în Arhiepiscopia Iaşilor

Data: 20 Martie 2019

Luni, 18 martie 2019, clericii din Protopopiatul Săveni s-au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit, aceasta având loc cu prilejul conferinţei de primăvară. Întâlnirea de la Săveni a fost prima din ciclul conferinţelor semestriale de primăvară din anul 2019 din Arhiepiscopia Iaşilor.

Conferinţa a avut loc la Parohia „Sfântul Gheoghe” din localitatea Săveni, judeţul Botoşani, comunitatea fiind păstorită de părintele protopop Constantin Macuc.

Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite de către Părintele Mitropolit, dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoţească „Amvonul” a protoieriei, dirijată de pr. Zugravu Teodor. În cuvântul de învăţătură de la sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a vorbit despre provocările la care este supus astăzi satul românesc, cuvânt ce a dorit să fie un preambul la tema conferinţei ce a urmat, moderată de părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor. În cadru conferinţei, părintele Călin Mardar de la Parohia Timuş a prezentat referatul cu tema „Biserica - centrul vieţii spirituale a satului românesc”.

După prezentarea temei, Părintele Mitropolit a moderat cea de-a doua parte a conferinţei, intitulată „În dialog cu arhiereul nostru”, în care a răspuns la întrebările preoţilor, a făcut câteva anunţuri administrative şi de interes pastoral, dar a acordat şi câteva audienţe preoţilor prezenţi, nu înainte de a adresa un îndemn la intensificarea rugăciunii şi a slujirii în parohii în perioada Postului Sfintelor Paşti.