Au debutat lucrările Congresului Internațional de Teologie „Pavleia” din Grecia

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 27 Iunie 2024

În orașul Veria, Grecia, au debutat miercuri, 26 iunie, lucrările celei de-a 30-a ediții a Congresului In­ter­național de Teologie „Pavleia”. Anul acesta, manifestarea religios-culturală are tema „Sfântul Apostol Pavel și viața liturgică a Bisericii”. Congresul organizat de Mitropolia Veriei, Naoussei și Kampaniei se desfășoară în perioada 26-29 iunie și reunește reprezentanți ai mai multor Biserici Ortodoxe surori. 

Deschiderea evenimentului a avut loc la Centrul cultural al orașului Veria, cu un cuvânt inau­gural rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, Mitropolitul Veriei, Naoussei și Kampaniei.

Delegatul Bisericii Ortodoxe Române este Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. Acesta a citit mesajul transmis de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Sfânta Liturghie - izvor de viață veșnică”. 

„Ediția aniversară din acest an a congresului corespunde și cu venirea Înaltpreasfințitului Părinte Panteleimon ca mitropolit al acestor locuri prin care odinioară a trecut și Sfântul Apostol Pavel. Înalt­prea­sfinția Sa, după experiența avută la Tesalonic și fiind ales ca mitropolit aici, a considerat ca o mare binecuvântare și o datorie de conștiință să închine mai multe manifestări celui care a întemeiat această Biserică locală și care este cel care a început și viața creștină a comunităților de astăzi ale Mitropoliei de Veria, Naoussa și Kampania. Este o manifestare foarte frumoasă la care au participat de la început reprezentanți și din cadrul celorlalte Biserici Ortodoxe. Deși este o manifestare teologică și liturgică, are în același timp și caracterul de a fi o manifestare interortodoxă. (...) Acest simpozion este foarte important pentru întreaga Ortodoxie. Evenimentul se concretizează cu un volum consistent, care conține toate referatele susținute în cadrul conferinței științifice. Conferința a adus în sufletul tuturor multă bucurie”, a declarat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.