Au fost binecuvântate lucrările de renovare a Bisericii „Sfinţii Apostoli”-Câlnic din Reşiţa

Un articol de: Darius Herea - 04 Iulie 2023

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”-Câlnic din Reşiţa a fost renovată și înfrumusețată la exterior în ultimii ani. În preajma sărbătorii ocrotitorilor acestui sfânt lăcaș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a mers să binecuvânteze lucrările ce au fost realizate aici.

În Duminica a 4-a după Rusalii, ierarhul a fost întâmpinat de Călușarii Câlnicului, după care a săvârșit slujba de sfințire pentru exteriorul bisericii, precum și a biroului parohial. În continuare a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Printre lucrările realizate la sfânta biserică s-au numărat atât renovarea exteriorului bisericii, cât și construirea unei capele mortuare și amenajarea unui oficiu parohial și a unui grup sanitar, dar și restaurarea gardului, lucrări realizate cu mult efort și implicare din partea părintelui paroh și a credincioșilor Parohiei Câlnic, după cum subliniază ierarhul:

„Părintele paroh Alin-Moise Șen­droni și bunii credincioși din această parohie au lucrat foarte mult la restaurarea, înfrumusețarea și împodobirea bisericii. Întâi, au ridicat în avlia bisericii o capelă mortuară. Mai apoi, au amenajat un birou parohial și un grup sanitar, iar anul trecut și anul acesta, au amenajat exteriorul bisericii, împodobindu-l cu mai multe icoane. Gardul bisericii a fost restaurat, iar monumentele din curte, troițele au fost restaurate. La Câlnic, avem un complex eclesial, bisericesc, o biserică veche, astăzi, cea mai nouă din punct de vedere spiritual, pentru că a fost sfințită, binecuvântată”.

La această sărbătoare au fost prezente autorități centrale, jude­țene și locale, precum și numeroși credincioși. Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, a primit ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru mireni. De asemenea, părintele paroh Alin Șendroni a fost răsplătit pentru activitatea sa cu o diplomă de recu­noștință. Aceeași diplomă au primit-o și credincioșii care au fost alături de părintele paroh în realizarea lucrărilor de restaurare a bisericii. Cu această ocazie, părintele pensionar Constantin Șodâncă, preot îmbisericit la Parohia Câlnic, a fost hirotesit iconom-stavrofor.

Întrucât și la casa parohială s-a lucrat în ultima perioadă, Părintele Episcop a binecuvântat-o și pe aceasta.