Au început conferințele preoțești de toamnă în Arhiepiscopia Sibiului
Seria conferințelor preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului a început joi, 9 noiembrie, la Făgăraș, județul Brașov, cu întâlnirea preoților din Protopopiatele Făgăraș I, Făgăraș II și Rupea. Întâlnirea a avut loc la sediul celor două protopopiate din Țara Făgărașului.
Conferința a fost intitulată „Mărturisitori și mărturisiri în temnițele comuniste. Patriarhul Justinian și asumarea crucii în timpul regimului comunist” și a făcut parte din manifestările dedicate „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist”. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care le-a vorbit preoților prezenți despre jertfa preoților din temnițele comuniste: „Am dorit ca prima conferință să o facem în Țara Făgărașului unde a fost o rezistență anticomunistă în munți și au fost foarte mulți oameni condamnați, printre care și preoți. S-au adus mărturii despre activitatea și rolul deosebit al Patriarhului Justinian, încât considerăm că a fost nu doar un memorial, ci un act liturgic, o pomenire a tuturor celor care L-au mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos în temniță, prin suferințele lor, iar credința lor i-a dus la biruință. Au devenit mai credincioși când s-au întors acasă, iar jertfa și credința lor stau la temelia libertății și activității Bisericii noastre din această perioadă”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Biserica în timpul comunismului
La conferința preoților de la Făgăraș a fost prezent și pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu care a făcut o scurtă prezentare a activității Patriarhului Justinian și a situației Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist.
„În 1948 a început o propagandă intensă antireligioasă făcută fie prin presă, fie prin radio, fie prin ședințe speciale care aveau loc în toate instituțiile de stat, încât oamenii să fie îndepărtați de tot ceea ce înseamnă Biserică. Tot în 1948 s-au desființat absolut toate seminariile teologice din vechea Românie, trei academii teologice din Ardeal și au rămas două institute, la București și la Sibiu, iar pentru o scurtă vreme a funcționat unul și la Cluj care s-a contopit apoi cu cel de la Sibiu. Apoi, mai târziu, după 11 ani s-a dat acel nefericit decret 410, prin care au fost desființate zeci de mănăstiri și schituri, și sute de călugări și călugărițe au fost trimiși în satele lor și obligați să intre ca simpli muncitori în întreprinderi de stat. Tot în 1948, prin legea pentru organizarea cultelor și statutul adoptat au fost desființate mai multe eparhii ale țării, unele cu tradiție istorică îndelungată, iar ierarhii lor au fost puși în retragere sau pensionați. Cu puțin timp înainte a fost condamnat la moarte Mitropolitul Visarion Puiu, fost al Bucovinei, dar norocul lui a fost că a fugit în august 1944 în străinătate. Apoi a urmat un episcop care a însemnat mult pentru Biserică la vremea sa, Episcopul Nicolae Popovici de la Oradea, care a avut curajul să ceară în public dreptul pentru Biserică de a face catehizarea credincioșilor și s-a ridicat chiar împotriva autorităților de stat în predicile sale. S-a intervenit de la cel mai înalt nivel și s-a cerut în Sfântul Sinod ca el să fie îndepărtat, ceea ce s-a întâmplat în octombrie 1950”, a spus pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu.
În partea a doua a conferinței au fost aduse mai multe mărturii despre suferințele pe care le-au trăit în perioada comunistă unii preoți și credincioși din zona Făgărașului.
Următoarea conferință preoțească din Arhiepiscopia Sibiului va avea loc luni, 13 noiembrie, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, la care vor participa preoții din protopopiatele Sibiu, Mediaș, Avrig, Agnita și Săliște.