Au început la Sibiu manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor
Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au început la Sibiu cu mai multe evenimente organizate luni, 22 ianuarie, la Cercul Militar din oraș. Arhiepiscopia Sibiului a fost reprezentată de consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Moldova și Țara Românească a început la Sibiu cu o serie de evenimente culturale organizate de Prefectura Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Garnizoana Sibiu și Arhiepiscopia Sibiului.
Sărbătoarea a început cu o Horă a Unirii organizată în fața Cercului militar Sibiu, la Monumentul Ostașului din toate timpurile, în acompaniamentul fanfarei Garnizoanei Sibiu și a corului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.
Manifestările au continuat cu vernisarea expoziției de pictură, organizată de Studioul de Arte Plastice al Armatei, cu vizitarea expoziției documentare din sala de conferințe a Cercului Militar. Publicul sibian are posibilitatea să viziteze și expoziția de carte din sala de conferințe a Cercului militar Sibiu, organizată de Biblioteca Militară Națională.
Biserica și unirea românilor
Momentul principal a fost simpozionul dedicat Zilei Unirii Principatelor. După mesajele transmise de prefectul județului Sibiu, Adela Muntean, de viceprimarul Corina Bokor și de alți reprezentanți ai instituțiilor sibiene, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală a citit mesajul Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, transmis la împlinirea celor 159 de ani de la Unirea Principatelor: „Ierarhii și clerul din Țara Românească și Moldova au avut o contribuție importantă la realizarea unirii celor două Țări Românești, ca deputați în Divanurile Ad-hoc și în Adunările elective, prin trimiterea de pastorale, prin articole și apeluri în presa timpului, prin întocmirea și săvârșirea de rugăciuni speciale, prin îndrumarea credincioșilor. Slujitorii Bisericii vor avea aceeași atitudine patriotică și în cursul Războiului de Independență din 1877/1878, dar mai ales în anii Primului Război Mondial, care se va încheia cu actul memorabil al unirii tuturor românilor de la 1 Decembrie 1918”.Simpozionul a continuat cu susținerea celor trei comunicări științifice pregătite de Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Statului Sibiu, de prof. univ. dr. Ioan Crețu și de conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu. Programul evenimentelor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române a continuat cu vizionarea de filme documentare în aceeași sală a Cercului militar Sibiu.