Au început „Zilele andreiene” la Facultatea de Teologie din Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 23 Noiembrie 2016

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au început marți, 22 noiembrie, manifestările din cadrul „Zilelor șaguniene 2016”. Sub titulatura „Educație și misiune”, facultatea sibiană a deschis o serie de evenimente academice, denumite ca în fiecare an „Zilele andreiene” în cadrul Facultății de Teologie.

Prima manifestare din cadrul „Zilelor andreiene” la Facultatea de Teologie din Sibiu a fost Simpozionul „Misiunea Bisericii în contemporaneitate. Re­flecții asupra Sinodului pan-ortodox din Creta”. Simpozionul s-a desfășurat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, iar principalul vorbitor a fost Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

În prelegerea sa, ierarhul a prezentat lucrările și importanța Sinodului pan-ortodox din Creta, desfășurat anul acesta în perioada 16-27 iunie, și a prezentat documentele și materialele semnate de toți reprezentanții Bisericilor Ortodoxe.

„Sinodul din Creta a apărat ortodoxia credinței, nu a adus canoane noi și nici nu a instituit dogme noi. Sinodul s-a ocupat de activitatea pastoral-misionară a Bisericii, soluționând nevoiele practice din viața Bisericii. Ortodoxia credinței este exprimată și apărată în toate documentele. Ca o mărturie că Biserica mai are nevoie de mult lucru pentru soluționarea altor documente rămase în studiu, acestea vor fi trecute pe lista unui viitor Sinod pan-ortodox. S-a făcut propunerea ca un eventual sinod să se țină din șapte în șapte ani, sau din zece în zece ani. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a adus mai multe amendamente și a fost apreciată unanim de toți participanții pentru contribuția sa și în special pentru inter­vențiile Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Manifestări academice și culturale

În a doua parte a simpozionului, decanul Facultății de Teologie, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr a vorbit celor prezenți despre alte sinoade din istoria Bisericii și despre receptarea hotărârilor acestora de către comunități. De asemenea, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel a vorbit despre receptarea documentelor semnate la Sinodul din Creta în Biserica Ortodoxă Română.

Manifestările academice de la Facultatea de Teologie din Sibiu vor continua în zilele următoare printr-un simpozion al stu­denților, intitulat „Comunicarea online și offline”, prin Simpozionul „Cultură și tradiție ecleziastică ortodoxă”, organizat de doctoranzii teologi și alte evenimente.