Au început Zilele Rohiei, ediția a 21-a

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 25 Iulie 2019

„Zilele Rohiei”, eveniment ce a ajuns anul acesta la cea de a 21-a ediţie, se vor desfăşura în perioada 20-29 iulie 2019, atât la Mănăstirea Rohia, cât şi la Mănăstirea Rohiţa, județul Mara­mureș.

Evenimentul se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Mara­mureșului și Sătmarului, după următorul program: în perioada 20-29 iulie, la Mănăstirea „Sfânta Ana” - Rohia și la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” - Rohița au loc două tabere de pictură, la care participă peste 30 de tineri iconari din toată Transilvania. Duminică, 28 iulie, de la ora 9:30, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea  Rohia. De la ora 11:45 va avea loc slujba Parastasului pentru monahul Nicolae Steinhardt, la împlinirea a 107 ani de la naș­terea sa. Începând cu ora 12:00, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin va oficia slujba de sfințire a celor trei noi clopote care au fost turnate anul acesta pentru Mănăstirea Rohia.

De  la ora 17:00, la Mănăstirea Rohița va avea loc Masa rotundă cu tema: „Civilizație și spiritualitate maramureșană în viziunea Monahului Nicolae Delarohia”.

Luni, 29 iulie, de la ora 11:30, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în Muzeul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, va avea loc vernisajul expoziţiei de icoane realizate în tabăra de la mănăstirile Rohia și Rohița. De la ora 12:30 va avea loc Masa rotundă cu tema: „Tânărul N. Steinhardt: afinități și polemici”. Vor lua cuvântul: Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, preşedinte de onoare al Fundaţiei „N. Steinhardt”, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Mara­mureșului și Sătmarului, conf. dr. George Ardeleanu, conf. dr. Florian Roatiș, pr. prof. dr. Ștefan Iloaie, Adrian Botez, redactor al Editurii Polirom, precum şi alţi invitaţi. Evenimentul va fi moderat de ­arhim. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia şi președin­­tele Fundaţiei „N. Steinhardt”.