Autoritățile dezmint zvonurile privind riscul apariției holerei
Calitatea apei mării este excelentă pe întreg litoralul românesc, iar românii care vor să-și petreacă vacanța la mare nu au nici un motiv de îngrijorare, a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), în contextul în care, după distrugerea barajului Kaholkva din Ucraina, s-au răspândit în spațiul public dezinformări cu privire la riscul epidemiologic de contaminare cu holeră. Instituțiile abilitate monitorizează permanent calitatea apei în perioada estivală.
Turiștii sunt în siguranță și nu au nici un motiv să îşi anuleze vacanţele pe litoral, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
„Nu există nici un risc de holeră pe litoral în ţara noastră. Situaţia este atent monitorizată de autorităţi - Institutul Naţional de Sănătate Publică, DSP Constanţa şi DSP Tulcea. (…) Pe cei care sunt îngrijoraţi cu privire la riscul epidemiologic îi sfătuiesc să se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanţa, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi”, a declarat ministrul Radu Oprea.
Calitatea apei mării este excelentă pentru îmbăiere pe întreg litoralul, potrivit analizelor pe probe de apă realizate în permanență de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, a anunțat și Primăria Constanţa.
„Facem un apel către dumneavoastră şi vă rugăm să nu luaţi în considerare decât informaţiile venite de la autorităţile abilitate şi să nu daţi crezare dezinformărilor”, arată reprezentanții Primăriei, care subliniază, de asemenea, că în cazul în care, în urma analizelor, va rezulta o posibilă contaminare a apei costiere, îmbăierea va fi interzisă. Informaţii în timp real privind calitatea apei de îmbăiere pot fi consultate accesând https://dspct.ro/monitorizarea-calitatii-apei-de-imbaiere-in-sezonul-estival/.
Administratorul unui restaurant din Vadu, jud. Constanţa, Denis Stamatescu, crede că prognozele pentru acest sezon estival sunt „sumbre”, din cauza zvonurilor privind pericolul holerei.
„Dacă mă uit pe cifre, avem o scădere cu 70%, în situația în care condiţiile meteo sunt mai bune ca anul trecut. E de plâns ce va fi pe litoral, dacă nu se iau măsuri, iar statul nu se implică. Clienţii care au venit la restaurant m-au întrebat de unde provine stavridul. Le-am spus că din Marea Neagră şi mi-au răspuns că nu vor, fiindcă e holeră în Marea Neagră”, a precizat Stamatescu, pentru Agerpres.
Medicul-şef al DSP Tulcea, Adriana Argetoianu, îi liniștește pe turiști, explicând că gătirea produselor din mare şi respectarea condiţiilor de igienă elimină orice posibilitate de a contracta vibrionul holeric.
„Din perspectiva alimentelor ce pot fi contaminate, s-a demonstrat că stridiile pe care le consumi crude, fără tratament termic, ar avea un potenţial risc de transmitere a vibrionului holeric. Prin tratament termic, se distruge foarte repede vibrionul holeric”, a afirmat Argetoianu, potrivit Agerpres. (C. Z.)