„Avem încredinţarea că sufletul Părintelui Patriarh Teoctist se bucură văzându-vă pe dumneavoastră”

Un articol de: Flavius Popa - 09 Septembrie 2019

Sâmbătă seara, 7 septembrie 2019, credincioşii Parohiei Victoria din judeţul Botoşani l-au primit cu bucurie duhovnicească pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Cu această ocazie, chiriarhul a sfinţit o troiţă şi o fântână, a săvârşit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist şi a binecuvântat ansamblul Parohiei „Naşterea Maicii Domnului” Victoria.

Zeci de credincioşi, oficialităţi şi clerici din localitatea Victoria - Stăuceni, dar şi din satele vecine l-au întâmpinat sâmbătă seara, 7 septembrie 2019, pe Părintele Mitropolit Teofan. Cu ocazia vizitei sale, ierarhul a sfinţit o troiţă de lemn şi a binecuvântat o fântână, ambele aflate la intersecţia cu localitatea Tocileni - locul de naştere al Patriarhului Teoctist. În continuare, IPS Teofan, dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Parastasului pentru Preafericitul Părinte Teoctist, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, ctitoria vrednicului de pomenire patriarh.

În cadrul acestui eveniment, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un cuvânt de învăţătură: „Fiind aici în această biserică, împreună cu părintele protopop, împreună cu preoţii, am zis o rugăciune - pentru că întotdeauna este timp potrivit pentru rugăciune, mai ales pentru cei plecaţi dintre noi - ne-am rugat o clipă pentru sufletul Părintelui Patriarh Teoctist. […] Avem această încredinţare că sufletul Părintelui Patriarh se bucură văzându-vă pe dumneavoastră, bucurându-se de frumuseţea copiilor şi bucurându-se de hărnicia preotului, pentru că un ctitor doar el ştie în detaliu care este greutatea ridicării unei biserici de acest fel, iar marea bucurie a unui ctitor este nu numai atunci când locaşul este finalizat, ci bucuria lui creşte când ctitoria este plină de viaţă”.

Ierarhul a oficiat şi slujba de sfinţire pentru noua casă parohială, iar pentru efortul depus în realizarea acestui ansamblu, părintele Andrei Costin a primit distincţia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Totodată, soţia părintelui paroh, preoteasa Alexandra Costin, a primit Crucea mitropolitană „Sfântul Ierarh Dosoftei”, iar binefăcătorii comunităţii au fost răsplătiţi de Părintele Mitropolit Teofan cu distincţii de vrednicie. La final, toţi credincioşii au fost invitaţi la o agapă frăţească, organizată de comunitatea din Victoria.