„Avem nevoie ca de aer şi ca de lumină de prezenţa sfinţilor în viaţa noastră”
La Iaşi a fost adusă aseară, din Katerini - Grecia, racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Delegaţia greacă, condusă de arhimandritul Barnaba Leontiadis, Vicar administrativ al Mitropoliei de Kitrous, Katerini şi Platamonas, a fost întâmpinată pe Aeroportul Internaţional din Iaşi de IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de o delegaţie a Centrului eparhial Iaşi.
De la aeroport, racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată pe pietonalul Ştefan cel Mare şi dusă în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat o slujbă de Te Deum.
În cuvântul de bun venit adresat oaspeţilor greci, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat de ce este importantă prezenţa sfinţilor în viaţa noastră: „Ne-a învrednicit Dumnezeu şi anul acesta să ajungem în zilele de sărbătoare închinate Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva. Deja, din această dimineaţă, cinstitele ei moaşte se află spre închinare în curtea Catedralei, oferind bucurie, încredere şi binecuvântare pelerinilor care s-au aşezat la rând şi care aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească faţă către faţă cu Sfânta, să-i spună bucuriile, puţine câte sunt, necazurile şi încercările numeroase din viaţa lor, pentru a se hrăni cu binecuvântarea Sfintei şi pentru a primi putere, ca, întorcându-se la casele lor, să poată duce în continuare crucea pe care Dumnezeu, şi viaţa, şi lumea au aşezat-o pe umerii inimii şi minţii lor. Anul acesta, după cum aţi luat aminte, avem bucuria ca, aflându-ne în faţa moaştelor binecuvântate ale Sfintei Cuvioase Parascheva, să ne oprim pentru o clipă şi pentru a cinsti o părticică din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, sfinte moaşte care au fost aduse cu câteva decenii în urmă din Muntele Sinai în localitatea Katerini, nu departe de cetatea sfântă Salonic din nordul Greciei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gheorghe, Mitropolit de Kitros, Katerini şi Platamona, având aprobarea şi binecuvântarea Preafericitului Părintelui nostru Patriarh Daniel, sfintele moaşte din cetatea Katerini sunt aici, împreună cu noi, până pe data de 15 octombrie - luni dimineaţă. Ne bucurăm pentru aceasta şi îi mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Gheorghe, prin colaboratorul său, părintele arhimandrit Barnaba Leontiadis, pentru că ne-a oferit nouă, celor din Iaşi, şi pelerinilor din alte zone ale ţării, acest odor de mare preţ pentru câteva zile. Avem nevoie, iubiţi credincioşi şi fraţi preoţi, ca de aer, ca de pâine, ca de sare, ca de lumină de prezenţa sfinţilor în viaţa noastră, pentru că există prea multă păgânătate în noi şi în lume. Avem nevoie ca în interiorul acestei lumi, chiar aşa plină de păgânătate, să avem oaze de sfinţenie. Şi unde putem găsi aceste oaze de lumină în afară de Sfânta Biserică, de rugăciunile creştinilor cunoscuţi sau mai bine zis mai puţin sau deloc cunoscuţi, sau ignorând prezenţa sfinţilor în viaţa noastră?”.
De asemenea, arhim. Barnaba Leontiadis, Vicar administrativ al Mitropoliei de Kitrous, Katerini şi Platamonas, şi-a exprimat bucuria de a putea participa la marea sărbătoare a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi şi a transmis salutul ierarhilor Bisericii Ortodoxe din Grecia, al clerului şi credincioşilor din această ţară. Totodată, părintele Barnaba a subliniat că cea mai frumoasă modalitate de a-i cinsti pe sfinţi este să le imităm vieţile: „Ne rugăm ca Domnul Dumnezeu, atât prin rugăciunile Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, cât şi prin rugăciunile Sfintei Mari Muceniţe Atotînţelepte Mirese a lui Hristos Ecaterina, să ne dăruiască bucuria de a-L întâlni în aceste zile toţi, împreună, pe Hristos. Sfinţii sunt cei care ne arată calea către Hristos; de aceea pe ei trebuie să-i imităm, să-i urmăm. Mă rog aşadar ca de la Sfânta Cuvioasă Parascheva să preluăm iubirea ei faţă de Hristos, pe care să o urmăm şi în viaţa noastră. Totodată, să urmăm asceza pe care ea a arătat-o şi a practicat-o în fiecare zi, pentru a păstra şi pentru a ţine legea lui Dumnezeu. Iar de la Sfânta Ecaterina să urmăm şi să imităm deschiderea, generozitatea şi avântul ei către martiraj, dar şi dragostea faţă de Mirele-Hristos”.
În continuare, sfintele moaşte ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina au fost aşezate spre închinare alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane.
În această seară, în intervalul orar 19:00-20:30, moaştele celor doi sfinţi vor fi purtate în Procesiunea „Calea Sfinţilor” pe străzile din centrul Iaşului. Traseul va fi următorul: Casa Nicodim (Catredala Mitropolitană) - Strada I. C. Brătianu - Strada Cuza Vodă, Strada Armeană - Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” - Strada Costache Negri - Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” - Catedrala Mitropolitană.
Sfânta Ecaterina este cinstită ca ocrotitoare a multor meserii
Mâna dreaptă a Sfintei Ecaterina a fost adusă la Iaşi cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva din oraşul Katerini din Grecia. Potrivit tradiţiei, biserica actuală a Sfintei Ecaterina din cimitir a fost iniţial un metoc al Sfintei Mănăstiri de pe Muntele Sinai. Când a fost construită Biserica Sfintei Ecaterina, oraşul Katerini era un cătun mic şi neînsemnat.
Cu timpul, oraşul s-a dezvoltat şi a luat numele de Sfânta Ecaterina, care, din păcate, s-a prescurtat în Katerini. Astfel oraşul şi-a luat ca ocrotitoare şi protectoare pe Sfânta Ecaterina, care este prăznuită în fiecare an pe 25 noiembrie printr-o sărbătoare stabilită de stat printr-un edict special. Mitropolitul de Kitrous, Varnavas (1954-1985) a îmbogăţit biserica cu o părticică din sfintele moaşte ale Sfintei Ecaterina pe care i-a oferit-o Arhiepiscopul Sinaiului, Porfirie al III-lea, pe data de 25 noiembrie 1967, şi pe care a depus-o în Catedrala „Înălţarea Domnului”.
În multe locuri din lume Sfânta Ecaterina este cinstită ca ocrotitoare a multor meserii, a avocaţilor şi judecătorilor, a medicilor şi asistentelor, a farmaciştilor, a mecanicilor, a morarilor, a bibliotecarilor, a literelor şi artelor. La Paris, în special, este cinstită ca ocrotitoare a Şcolii de Filosofie şi, în general, a filosofilor. De asemenea, este considerată ocrotitoarea fecioarelor şi a tuturor femeilor.