Ayranul, consumat ca atare sau introdus în preparate
Acest produs lactat a fost creat de nomazii turci, care petreceau foarte mult timp pe drumuri și aveau nevoie de o băutură răcoroasă și hrănitoare. Consumul de ayran este potrivit oricând, dar mai ales atunci când se depune efort fizic, deoarece ajută la refacerea rezervei electrolitice a organismului. Această băutură din lapte acru are o concentrație ridicată de vitamine, minerale și nutrienți, printre care bacterii naturale. Fiind bogat în proteine şi sărac în calorii, ayranul se poate introduce cu ușurință în curele de slăbire. Are efect benefic asupra sistemului digestiv prin normalizarea microflorei intestinale, este ușor antiinflamator, ajută la întărirea pereților vaselor de sânge, normalizând astfel starea generală a organismului, ameliorează starea de oboseală severă etc.
Ayranul se poate consuma ca atare sau adăugat în diverse preparate.
Rețete
Ayran cu mentă
Ingrediente: 400 ml ayran, 2 pahare de apă, 1 linguriță sare, câteva frunze de mentă, cuburi de gheață. Preparare: Într-un blender se adaugă iaurtul ayran, sarea, apa, frunzele de mentă şi cuburile de gheață; se mixează 1-2 minute, apoi se poate servi cu bucăți de castravete proaspăt.
Chec cu mere, ayran şi scorţişoară
Ingrediente: 4 ouă, 250 g făină de grâu, 200 g zahăr, un praf de sare, 70 g amidon, 200 ml ayran, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 1 linguriță rasă de scorțișoară, 2 plicuri praf de copt, 2 mere golden. Preparare: Se pun ouăle, zahărul și praful de sare într-un vas și se amestecă cu mixerul; se adaugă scorțișoara şi uleiul în ploaie; se amestecă puțin după care, se adaugă ayranul și se încorporează la viteză mică. După ce s-a omogenizat, se adaugă făina amestecată cu amidonul și praful de copt; se pun în compoziţie merele curățate și tăiate cubulețe și se amestecă cu o spatulă până se încorporează. Se pregătește o tavă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt, se pune compoziţia de chec şi se introduce la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 de grade C. Se servește rece, cu glazură de lămâie sau cu zahăr pudră.