Banana, un fruct complet

Data: 17 Feb 2011

Potrivit experţilor nutriţionişti, bananele sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre, fiind o sursă excelentă de energie. Aceste fructe mai conţin cantităţi mari de fier, atât de necesar pentru combaterea anemiei. Cu un conţinut ridicat de potasiu, bananele reprezintă mijlocul cel mai la îndemână pentru reducerea tensiunii arteriale şi de prevenire a osteoporozei. În plus, diminuează riscul de formare a pietrelor la rinichi. De aceea, medicii recomandă includerea obligatorie a bananelor în meniul bolnavilor de ulcer şi gastrită, deoarece ajută la reducerea nivelului de acid din stomac şi la formarea unui strat protector pe pereţii acestuia. De asemenea, consumul de banane ajută în stările de depresie şi relaxează psihicul. Vitamina B calmează sistemul nervos, iar B6 elimină simptomele de iritabilitate şi insomnie. Cu banane se poate începe diversificarea alimentaţiei la bebeluşi, deoarece sunt uşor de digerat şi nu provoacă alergii. Totodată, bananele pot înlocui dulciurile nesănătoase, în cazul copiilor, iar în cel al adulţilor protejează împotriva degenerescenţei maculare legate de vârstă ( boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale) şi a accidentelor vasculare cerebrale.