Slujiri ale chiriarhilor bănățeni

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 17 Noiembrie 2015

În Duminica a 25-a după Rusalii, prima zi a Postului Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a slujit la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia „Avram Iancu” din Protopopiatul Sebiș, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Zăgujeni din Protopopiatul Caransebeş.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a fost prezent duminica aceasta în mijlocul credin­cioșilor de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Înalt­prea­sfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de soborul slujitorilor sfântului locaș, în prezența unui număr mare de timișoreni. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a înălțat rugăciuni pentru alinarea durerilor și însănătoșirea grabnică a victimelor de la București și Paris, precum și rugăciuni pentru cei care au pierit în evenimentele tragice din aceste zile. La momentul cuvenit din slujbă, pr. Dumitru Vana a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind însemnătatea Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și a Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii. În finalul slujbei, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură referitor la învățămintele desprinse din pericopa evanghelică duminicală de la Luca 10, 25-37, ce ne pune înainte Pilda samarineanului milostiv. Cu acest prilej, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vorbit despre actualitatea acestei pilde pentru societatea zilelor noastre, când iubirea dintre semeni se răcește din cauza indiferenței și a nepăsării oamenilor.

Slujire arhierească în parohia arădeană „Avram Iancu”

În prima zi a Postului Nașterii Domnului, duminică, 15 noiembrie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul cre­dincioșilor Parohiei „Avram Iancu”, Protopopiatul Sebiş. Cu acest prilej, ierarhul a slujit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, condus de pr. Alexandru Botea, protopopul locului. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Unitatea duhului în legătura păcii” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Efes. 4; Luca 10), chiriarhul a arătat că aceste cuvinte ale apostolului oglindesc idealul unei mai bune înţelegeri între oameni, solidaritatea lor, contribuţia lor la realizarea comuniunii între ei cu Dumnezeu. Pilda samarineanului milostiv o ilustrează prin transpunerea pe planul asistenţei sociale şi medicale în care Biserica s-a angajat din primele veacuri creştine. Numele parohiei, cel al marelui patriot şi totodată sprijinitor al Bisericii, îndeamnă la această lucrare prin exercitarea virtuţilor proprii poporului nostru, între care omenia reprezintă o particularitate caracteristică. Coincidenţa cu începutul Postului Crăciunului, un imbold în plus spre conformare, după cum se arată şi în Pastorala Sfântului Sinod, citită în această duminică şi care aprofundează această îndatorire, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa. Părintele protopop a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima Duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2015, privind însemnătatea Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi a Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni pentru pace și înțele­gere între popoare, dar și pentru alinarea suferințelor victimelor incendiului de la Bucureşti din data de 30 octombrie, și ectenii pentru cei care și-au pierdut viața în tragicul accident. La final, Înalt­preasfinţia Sa l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Dan-Dănuţ Voicu, în semn de apreciere pentru hărnicia de care a dat dovadă în această parohie. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, împreună cu soborul slujitor, a sfinţit casa parohială, recent renovată. Cu acest prilej, ierarhul a adresat un cuvânt celor prezenţi, arătând importanţa construirii caselor parohiale ca o prelungire a locaşului sfintei biserici, pentru a răspunde la orice oră a zilei diferitelor nevoi ale credincioşilor cu disponibilitatea şi, totodată, pilda membrilor familiei preotului. Preotul paroh a mulţumit chiriarhului pentru acest popas duhovnicesc în mijlocul păstoriţilor săi şi pentru distincţia primită.

Parohia Zăgujeni, în haine de sărbătoare

În Duminica a 25-a după Rusalii, prima duminică din Postul Nașterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Zăgujeni, Protopopiatul Caransebeş. La orele dimineţii, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit o troiţă ridicată în curtea bisericii, după care a sfinţit icoanele de pe iconostas, recent restaurate. În continuare, chiriarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. La slujbă au participat, alături de autorităţile locale, numeroși credincioşi, dintre care foarte mulți s-au împărtășit cu Sfintele Taine. De asemenea, la Sfânta Liturghie au participat şi ostenitorii şi beneficiarii Centrului de plasament „Casa noastră” din localitate. „Începem Postul Naș­terii Domnului cu bucurie duhovnicească și cu mulțumire, pentru că aici, la Zăgujeni, și credem că în toată eparhia noastră există o lucrare duhovnicească susținută de preoții și credincioșii care doresc să se apropie de Dumnezeu cât mai mult și să-L iubească cu toată ființa. Este nevoie, de asemenea, să-l iubim și pe aproapele, deoarece în acest post suntem chemați la iubire milostivă, la faptele milei creștine, cum samarineanul milostiv s-a îngrijit de cel căzut între tâlhari, așa trebuie și noi să ne îngrijim fiecare de aproapele, de semenul nostru, care se află în nevoi, în boală, în suferință sau în singurătate. Dumnezeu să ne ajute să ne împodobim viața cu faptele milei creștine, să parcurgem cele 40 de zile de post și rugăciune, ca în finalul acestui urcuș duhovnicesc să ne întâlnim cu Mesia, Cel care dorește să se nască și în acest an în ieslea dinlăuntrul sufletului nostru”, a sub­liniat Preasfințitul Părinte Lucian. În cadrul Sfintei Liturghii s-a citit şi Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2015, privind însemnătatea Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi a Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. Totodată, părintele paroh Aurelian Jucu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar cei care s-au implicat în procesul de restaurare şi renovare a locaşului de cult au primit din partea ierarhului acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Zăgujeni a fost ridicată în anul 1853, după ample lucrări de amenajare şi înfrumu­sețare ea fiind resfinţită de Preasfinţitul Părinte Lucian în 23 ianuarie 2011.