Bani în schimbul returnării sticlelor sau PET-urilor
De anul viitor va fi disponibil sistemul garanţie-depozit prin care românii pot primi o sumă de bani în schimbul returnării ambalajelor de sticlă, plastic sau aluminiu. Toate magazinele vor fi obligate să aibă un spaţiu dedicat acestui sistem. Aproximativ 96% dintre românii chestionaţi în cadrul unui studiu pe această temă s-au declarat de acord cu implementarea sistemului.
Sistemul garanţie-depozit prin care românii care cumpără băuturi la doză, PET sau sticlă vor primi o sumă de bani înapoi dacă returnează recipientul în magazin ar putea deveni funcţional din 2021. Potrivit ministrului mediului, Costel Alexe, până la sfârşitul acestei luni, actul normativ va fi prezentat spre consultare publică, după care se va lucra la redactarea normelor de aplicare. „Anul viitor estimăm ca acest sistem să fie funcţional pentru România. Alte state europene au introdus de ceva timp acest sistem garanţie-depozit şi deja au rezultate”, a afirmat Costel Alexe, citat de Agerpres.
Ministrul mediului consideră că materialul reciclabil care în prezent nu este colectat separat şi se află pe gropile de gunoi sau este aruncat la întâmplare, în natură, va ajunge din nou în economia circulară datorită unor oameni care îl vor strânge şi vor merge la un magazin pentru a-l valorifica.
Toate magazinele, mici sau mari, vor fi obligate să aibă un spaţiu dedicat acestui sistem. „Tot ce înseamnă astăzi centru comercial mai mare sau mai mic va fi obligat să aibă un spaţiu dedicat acestui sistem. Practic, ni se va reţine, la cumpărare, o garanţie pe care o vom primi înapoi indiferent de locul unde vom merge cu ambalajul, fără să avem bonul fiscal”, a mai explicat Alexe.
Aproximativ 96% dintre respondenţii unui studiu IRSOP s-au declarat de acord cu implementarea sistemului garanţie-depozit pentru PET-uri, sticle şi doze de aluminiu, în timp ce 81% dintre români consideră că garanţia pentru un ambalaj ar trebui să fie de 0,50 de bani, după cum a mai afirmat ministrul mediului. „Vă garantez că România îşi va rezolva problema deşeurilor, cel puţin de ambalaje”, a dat asigurări Alexe, subliniind, totodată, că, dacă vor fi reciclate toate cantităţile de PET, doze de aluminiu sau sticlă, se va reuşi astfel „eliminarea de la groapă a deşeurilor biodegradabile, care înseamnă 50-55%”. „Avem 6 milioane de tone de deşeuri menajere în fiecare an. Dacă s-ar recicla ambalajele, am ajunge pe aceste depozite ecologice de deşeuri cu cantităţi mult mai mici, care nu ar mai crea acest disconfort comunităţilor”, a subliniat Alexe.