Bazilică bizantină descoperită pe fundul lacului Iznik, Turcia

Un articol de: Ioan Bușagă - 25 Feb 2014

Vestigiile arheologice ale unei vechi bazilici bizantine au fost descoperite de curând pe fundul lacului Iznik din Bursa, Turcia, în timpul realizării unor fotografii aeriene a patrimoniului cultural şi istoric al oraşului, informează hurriyetdailynews.com.

Potrivit arheologului Mustafa Sahin, profesor la Universitatea Uludađ din Bursa, ruinele bazilicii se află la o distanţă de 20 metri faţă de ţărm şi la aproximativ 1,5 metri adâncime. De asemenea, a mai precizat arheologul Sahin, această bazilică poate fi datată ca fiind din secolul al V-lea, deoarece se aseamănă foarte mult cu vestita bazilică bizantină „Sfânta Sofia“ din vechiul Constantinopol, azi Istanbul. „Există foarte multă piatră brută în sit. Aceasta arată că structura s-a prăbuşit. Iznik a trecut prin multe cutremure care au mai distrus asemenea structuri. Cel mai cunoscut cutremur este cel din anul 740 d.Hr. Primele noastre observaţii ne arată că această structură s-a prăbuşit în timpul acelui cutremur şi partea dinspre coastă s-a scufundat. Bazilica nu a mai fost reconstruită ulterior“, a mai explicat profesorul arheolog Sahin. 

Echipa de arheologi a Universităţii Uludađ din Bursa a cerut Muzeului Iznik şi Ministerului Culturii şi Turismului ca situl arheologic să fie protejat şi conservat.