Beneficii neașteptate anti-COVID ale unor legume și fructe
Speranța unui remediu împotriva COVID-19 ar putea veni de la o substanță naturală cu efecte antioxidante care se găsește în câteva legume și fructe obișnuite și care ar avea capacitatea de a anihila noul coronavirus. Este vorba despre quercitină, un bioflavonoid cunoscut până acum și pentru efectele sale antialergice, antiinflamatoare, capabil de asemenea să încetinească îmbătrânirea celulară și să mențină sănătatea aparatului cardiovascular.
Prezentă în capere, ceapa roșie, ridichi și mere, quercitina este deja considerată printre cele mai bune antivirale care pot preveni COVID-19. Ea acționează ca un inhibitor specific al virusului SARS- CoV-2, având o acțiune destabilizatoare asupra proteinei 3CLpro, care are un rol-cheie în procesul de replicare a noului coronavirus. Descoperirea făcută de cercetătorii unei fundații spaniole, Hna, în colaborare cu Institutul de Nanotehnologie al Consiliului Naţional de Cercetare CNR-Nanotec, din orașul italian Cosenza, a fost prezentată recent în publicația de specialitate International Journal of Biological Macromolecules.
Quercitina acționează direct asupra componentei active a proteinei 3CLpro, împiedicând astfel funcționarea ei corectă și replicarea coronavirusului, au arătat simulările efectuate pe computer. Ținând cont de rolul ei și de faptul că este prezentă în toate tipurile de coronavirus, proteina 3CLpro este testată ca posibilă țintă farmacologică în dezvoltarea unor scheme de prevenție și tratament. Totuși, inhibitorii acestei proteine nu sunt încă aprobați ca medicament, din cauza unor efecte secundare, a precizat unul dintre autorii studiului.
(Ileana Marin)