Beneficiile ciupercii „coadă de curcan“ în stimularea sistemului imunitar

Un articol de: Daniela Troia - 21 Feb 2022

Ciupercile medicinale sunt tipuri de ciuperci ce conțin compuși benefici pentru sănătate. Deși există o abundență de astfel de ciuperci, una dintre cele mai cunoscute este cea numită „coadă de curcan” (denumirea științifică - Trametes versicolor). Denumită așa datorită culorilor sale, aceasta a fost folosită în întreaga lume, de secole, pentru a trata diverse afecțiuni.

Poate cea mai impresionantă calitate a ciupercii este capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea sistemului imunitar, prin cantitatea de antioxidanți ce îi conține. Anti­oxidanții ajută la inhibarea stresului oxidativ, rezultat dintr-un dezechilibru provocat de radicalii liberi. Acest dezechilibru este asociat cu un risc crescut de a dezvolta afecțiuni, cum ar fi anumite tipuri de cancer și boli de inimă. Din fericire, consumul de alimente bogate în antioxidanți sau suplimentarea cu acești compuși puternici poate reduce stresul oxidativ și infla­mația.

Ciuperca numită „coadă de ­curcan” conține o gamă impresionantă de antioxidanți care susțin sănătatea sistemului imunitar prin reducerea inflamației și stimularea eliberării de compuși protectori. De asemenea, conține și polizaharopeptide, tot cu rol în stimularea imunității. Acestea promovează răspunsul imun atât prin activarea, cât și prin inhibarea unor tipuri specifice de celule imu­nitare și prin suprimarea infla­mației. De exemplu, acestea activează celulele albe din sânge, numite macrofage, care protejează corpul împotriva sub­stanțelor dăunătoare, precum anumite bacterii. Aceleaşi ciuperci „coadă de curcan” pot avea și proprietăți antitumorale. Numeroase studii au demonstrat că o anumită polizaharo­peptidă găsită în aceste ciuperci in­hibă creș­terea și răspândirea celulelor canceroase în colon. Beneficiile anticancer ale acestei ciuperci cresc atunci când este utilizată în com­binație cu chimioterapia și radioterapia.

Această ciupercă are un rol major și în menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor benefice din intestin, esențiale pentru sistemul imunitar, întrucât conține prebiotice, care ajută la hrănirea acestor bacterii utile. Consumul de 3.600 mg de extract de ciupercă „coadă de curcan” suprimă creșterea ­po­sibilelor bacterii E. coli și Shigella problematice. Extractul din această ciupercă ajută la creșterea populații­lor de bacterii benefice, precum Bifidobacterium și Lactobacillus, reducând, în același timp, bacteriile potențial dăunătoare, cum ar fi Clostridium și Staphylococcus.

Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, „coadă de curcan” poate susține buna funcționare a organismului și o stare de sănătate optimă și prin reducerea inflamației în boli cronice, cum ar fi diabetul și anumite tipuri de cancer, prin îmbunătățirea performanței atletice la exerciții fizice și reducerea oboselii, prin diminuarea nivelului de zahăr din sânge. Totuși, chiar dacă are un profil bun de siguranță, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a folosi suplimente din această ciupercă.