Bilanţ al programului „De Paşti adoptă un suflet“

Data: 14 Mai 2013

În perioada 30 aprilie - 3 mai s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a proiectului „De Paşti adoptă un suflet“, organizat de Asociaţia „Filantropia“ Oradea, prin centrul de resurse iniţiat în cadrul proiectului „FORTE - formare trainică pentru parteneriat“.

La proiect au participat 11 parohii, preoţi şi credincioşi, care au format un grup comun de implicare în lucrarea social-filantropică de întrajutorare a semenilor în pragul praznicului Învierii Domnului Iisus Hristos, ajutând peste 700 de beneficiari, copii, familii aflate în dificultate, persoane cu dizabilităţi, care au beneficiat de bunuri în valoare de peste 7000 de lei, colectaţi de parohiile participante.
 
Beneficiarii au fost identificaţi de toţi participanţii la proiect, fiind realizată o listă comună, pe categorii, iar echipa organizaţiei coordonatoare a identificat nevoile fiecăruia, utilizând instrumente specifice de asistenţă socială. În acest fel, parohiile au beneficiat de asistenţă pentru acordarea de sprijin unor persoane care prezintă dificultăţi sociale, iar pe de altă parte au fost motivate să dezvolte preocuparea social-filantropică la nivelul credincioşilor şi al comitetelor parohiale, care prin acţiuni unitare devin mai eficiente.
 
Un exemplu aparte îl reprezintă sucursalele Asociaţiei Filantropia Oradea, precum Sucursala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Oradea, unde comunitatea parohială dezvoltă servicii sociale de asistenţă la domiciliu cu implicarea credincioşilor, în număr de peste 30 de persoane, înrolaţi voluntar în activităţile de susţinere financiară, materială şi de sprijin.
 
În cadrul proiectului s-au desfăşurat şi alte activităţi complementare, cum este şi acţiunea social-filantropică din Parohia Cuzap, sau cele realizate de Grădiniţa nr. 24 şi Colegiul tehnic „Traian Vuia“ din Oradea. Şi-au oferit contribuţia la proiect parohiile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ Oradea, Oradea-Vii, Husasău de Tinca, Cuzap, Episcopia Bihor, Râpa, Sânmartin, „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ Oradea, „Sfinţii Trei Ierarhi“ Oradea, Mărăihaz, Cărănzel, Capela Spitalului Municipal Oradea şi Selgros Cash and Carry. 

Sute de persoane ajutate

Sumele de bani au fost transformate în bunuri donate persoanelor asistate din cadrul Centrului de Servicii Sociale pentru Persoanele cu Dizabilităţi „Acoperământul Maicii Domnului“ din Oradea - 50 de beneficiari ai centrului de zi şi 20 de beneficiari ai serviciilor la domiciliu; beneficiarilor de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Hadicap Bratca; 10 familii ale tinerilor proveniţi din centrele de plasament şi serviciul de protecţie a copilului; 27 de persoane vârstnice şi cu dizabilităţi asistate la domiciliu de Sucursala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Oradea; 50 de persoane de la Centrul de Îngrijire Adulţi din Râpa; 10 copii afectaţi de boli grave şi internaţi în cadrul Spitalului Municipal Oradea. 
 
Grupul de donatori a efectuat cumpărăturile la Selgros Cash and Carry, iar apoi au pregătit pachetele pe care le-au distribuit beneficiarilor în Săptămâna Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos. Pachetele au conţinut ulei, zahăr, făină, orez, paste făinoase, mezeluri şi dulciuri precum şi alte obiecte, după nevoile fiecăruia, la care s-au adăugat articole de vestimentaţie donate de credincioşi. La finalul acţiunii, conducerea Selgros Cash and Carry din Oradea a primit o scrisoare de mulţumire şi apreciere pentru sprijinul acordat atât acestei acţiuni, cât mai ales pentru sprijinul oferit constant persoanelor aflate în dificultate, prin Programul „Masa Bucuriei“, prin intermediul căruia sunt oferite alimente în valoare lunară de peste 6000 lei, prin intermediul Asociaţiei „Filantropia“ Oradea.

Ajutor oferit de Parohia Cuzap

Parohia Cuzap, Protopopiatul Marghita, Episcopia Oradiei, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 1 din Cuzap, a organizat o expoziţie de obiecte specifice praznicului Învierii, confecţionate de copii, pe care credincioşii le-au putut admira şi achiziţiona, acţiunea având ca scop strângerea de fonduri băneşti pentru proiectul: „De Paşti adoptă un suflet“, desfăşurat şi în Parohia Cuzap. 
 
Acţiunea a fost un succes, iar osteneala copiilor, care au dovedit măiestrie, ingeniozitate şi preocupare faţă de cei aflaţi în suferinţă, a fost răsplătită.
 
Credicioşii Parohiei Cuzap (cu filia Pădurea Neagră) şi de la unele societăţi comerciale sau ONG-uri, partenere ale parohiei, au adunat bani, alimente, îmbrăcăminte şi alte produse, în valoare de 3500 lei. De acestea au beneficiat douăzeci de familii cu probleme sociale din Cuzap şi Pădurea-Neagră şi cele peste 130 de persoane internate în centrele de asistenţă socială din Popeşti şi Ciutelec (Bihor). (Pr. Laurenţiu Lazăr, Pr. Constantin Petru Filip)