Bilanț pentru 2018 și noi proiecte pentru 2019
Membrii Consiliului eparhial și cei ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei s-au întâlnit sâmbătă, 19 ianuarie, la Craiova, în ședințe de lucru. Întâlnirile au avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.
Ca în fiecare an, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei prezintă în şedinţă extraordinară bilanţul de activitate pe anul trecut şi noile proiecte pentru anul în curs. După prezentarea rapoartelor de activitate ale sectoarelor eparhiale în Consiliul eparhial, în paraclisul facultății a avut loc slujba de Te Deum, ca semn de mulțumire înaintea lui Dumnezeu pentru toate realizările din anul 2018 și ca rugăciune de binecuvântare pentru activitățile noului an 2019.
În cadrul Consiliului eparhial, raportorii comisiilor au prezentat rapoartele pentru următoarele comisii: administrativ-bisericească, culturală și educațională, economică, bugetară și patrimonială, social-filantropică, silvică și agricolă și organizatorică, juridică și de validare. După acest moment, au fost supuse la vot rapoartele de activitate pe anul 2018, măsurile propuse pentru anul 2019, precum și bugetul de venituri și cheltuieli.
Cuvântul de încheiere al Adunării eparhiale i-a aparținut IPS Irineu, care a dorit să vorbească despre semnificația acestei întruniri. Mai întâi a mulțumit lui Dumnezeu, Maicii Domnului și sfinților ocrotitori ai Arhiepiscopiei Craiovei pentru rezultatele obținute în anul 2018. Această lucrare a membrilor Adunării este realizată în numele lui Dumnezeu și spre slujirea oamenilor.
„Adunarea noastră eparhială are menirea ca să realizeze că Dumnezeu este cu noi și că El ne ajută. Noi suntem chemați de Dumnezeu ca să putem lucra, să putem îndeplini acest lucru. Noi, în Adunarea eparhială, ne silim pentru mântuirea noastră, dar și pentru a celorlalți. Dacă nu știm să mulțumim lui Dumnezeu, nici nu vom putea fi capabili ca să ducem mai departe aceste daruri ale lui Dumnezeu”.
De asemenea, nu trebuie să uităm că toți facem parte din Biserica lui Hristos, în care suntem mădulare cu o lucrare sau cu un dar anume. Raportarea trebuie să fie mereu pe verticală și cu gândul la mântuirea noastră și la a celor din jurul nostru. „Biserica este corabia mântuirii și cuprinde pe toți oamenii din lume. Nici nu putem gândi că există o altă corabie, pe care Dumnezeu a făcut-o ca să-i ducă pe cei care i-a creat spre Împărăția cerurilor. Corabia aceasta cuprinde pe toți, de la lumea necuvântătoare până la cea cuvântătoare. Este o corabie care nu merge la întâmplare pe marea aceasta. Ea are conducător pe Însuși Mântuitorul Iisus Hristos.”
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a mulțumit membrilor Adunării eparhiale pentru implicare și pentru prezență, părinților consilieri care coordonează sectoarele arhiepiscopiei și părinților protoierei. Nu în ultimul rând, Mitropolitul Olteniei a mulțumit preoților, călugărilor și monahiilor și mulțimii credincioșilor.