Bilanţul ediţiei a II-a a Taberei „Tânărul din Petrodava“

Data: 22 Septembrie 2016

Sfârşitul primei săptămâni de şcoală a fost marcat de desfăşurarea celei de-a doua ediţii a Întrunirii „Tânărul din Petrodava“, în oraşul de la poalele muntelui Pietricica. Evenimentul, organizat de filiala Asociaţiei Tineretul Ortodox Român, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamţ şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi al Primăriei Municipiului Piatra Neamţ, a abordat o temă pe cât de complexă, pe atât de interesantă şi de actuală pentru tinerii participanţi: „Căsătoria - Taina iubirii“.

Această ediţie a adunat în oraşul Piatra Neamţ tineri membri ai ATOR şi ASCOR, precum şi din organizaţiile parohiale ale Protopopiatului Piatra Neamţ, dar şi din toată regiunea Moldovei: Iaşi, Botoşani, Dorohoi, Hârlău, Paşcani, Târgu Neamţ, Suceava, Zoiţani. Timp de trei zile, echipa multidisciplinară a îndrumat cei aproape 500 de tineri participanţi, cu vârste cuprinse între 12 şi 30 de ani, spre o (re)descoperire a uneia dintre cele şapte Sfinte Taine - Căsătoria.

Evenimentul a debutat cu rostirea cuvântului de bun venit, de către pr. protopop Tofan Valentin, şi a continuat cu slujba Paraclisului Maicii Domnului, la Sala Polivalentă. Programul a continuat cu activităţi de teambuilding şi de cunoaştere, precum Lauda de un minut, Visurile noastre, Linia vieţii, Citeşte gândurile celorlalţi, Perechi sărbătorite, Istoria numelui meu etc. Acestea au permis tinerilor să se cunoască şi să relaţioneze mai uşor. Seara de 16 septembrie s-a încheiat cu preluarea tinerilor de către gazde.

Cea de-a doua zi a stat sub semnul unor activităţi atractive: rugăciune, conferinţă, sesiuni de lucru, întreceri sportive, închinarea în Biserica “Sf. Ioan Domnesc”, cântece şi voie bună. Ziua de sâmbătă a debutat cu primirea Înaltpreasfinţitului Teofan de către tinerii participanţi şi cu participarea lor la Sfânta Liturghie, la biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Mărăţei II.

După Sfânta Liturghie, tinerii au participat la conferinţa susţinută de părintele Olivian Sandu, la sala Cinema Dacia. Ziua a continuat cu lucrul pe ateliere. Pe parcursul celor două sesiuni de lucru, fiecare cu o durată de o oră şi treizeci de minute, tinerii au fost repartizaţi în echipe, purtând nume de sfinţi, coordonate de către moderatori preoţi sau profesori. Prima sesiune de lucru din zi a fost dedicată argumentării opiniei pro/ contra, cu privire la căsătorie ori concubinaj. A doua sesiune de lucru a propus tinerilor descoperirea secretului unei căsnicii fericite, prin diferite jocuri şi exerciţii. Punctul de plecare pentru această dezbatere l-au constituit frumoasele versete din Sfânta Scriptură - Efeseni 5, 25-32, referitoare la unirea dintre cei doi soţi, la acceptarea celuilalt, la dedicarea într-o căsnicie şi la harul pe care-l dobândesc cei doi prin această Sfântă Taină. Prin intermediul dezbaterilor, participanţii au avut prilejul de a afla cum ar putea să desluşească profilul persoanei cu care ar dori să se unească în faţa lui Dumnezeu.

În cadrul sesiunii a treia, tinerii au putut să pună întrebări şi să afle răspunsuri de la preoţi, în legătură cu tema evenimentului.

Întrecerile sportive - fotbal, şah, volei şi tenis de masă - au prilejuit tinerilor adunaţi, dar şi moderatorilor bucuria de a se exprima şi prin intremediul jocurilor.

Ziua s-a încheiat cu plecarea spre platoul Curţii Domneşti, intonând Marşul Tinereţii şi al Prieteniei şi traversând centrul municipiului. La altarul de vară al Bisericii “Sfântul Ioan Domnesc” a avut loc rugăciunea de seară, iar pe esplanadă s-a concluzionat rezultatul activităţilor.

Ultima zi, duminică, 18 septembrie 2016, a reunit tinerii participanţi la Sfânta Liturghie, săvârşită la Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul”, din Mărăţei I, de către un sobor de preoţi.

După masa de prânz de la restaurantul Hotelului Ceahlău, spectacolul susţinut de către filiala ATOR Piatra Neamţ, alături de grupul TAGMA, a reprezentat o adevărată lecţie de virtuozitate artistică a tinerilor care, prin iubire, răbdare şi implicare, vor să dea valoare tinereţii şi timpului. De asemenea, participanţii au avut prilejul de a susţine un moment artistic şi de a li se recunoaşte eforturile şi talentul, prin acordarea de premii la cele două secţiuni: eseuri pe tema Căsătoria - Taina Iubirii (Te iubesc, deci pentru mine nu vei muri niciodată) şi Întreceri sportive.

Considerăm că cele trei zile petrecute în cadrul acestei mari întruniri au fost prilej de bucurie duhovnicească, în care tinerii şi-au făcut noi prieteni adevăraţi, au descoperit mireasma comuniunii cu aproapele în Biserica lui Hristos, rugându-se împreună şi participând la activităţi care i-au determinat să descopere entuziasmul tinereţii şi satisfacţia timpului bine folosit. După fiecare activitate, în timpul pauzelor, am avut bucuria de a constata zâmbetele de pe chipurile lor şi entuziasmul de a participa cât mai des la astfel de întruniri. Ne-am despărţit cu lacrimi în ochi, schimbând adrese, impresii, dar şi cu speranţa revederii. (preot Nicău Nicolae, coordonator ATOR Piatra Neamţ)