Binecuvântare arhierească în comunitatea din Cristian, județul Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 25 Septembrie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat, în Duminica a 18-a după Rusalii, lucrările făcute la exteriorul Bisericii „Buna Vestire” din Cristian, județul Sibiu, iar mai apoi a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din curtea lăcașului de cult.

Credincioșii din cele două parohii ale localității Cristian au participat în număr mare la slujba de binecuvântare a lucrărilor făcute la biserica veche din localitate și la Sfânta Liturghie. 

În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat pescuirea minunată, arătând că Petru a trecut peste pregătirea lui și voința lui, lăsându-se în voia Domnului, ceea ce a dus la minunea pescuirii, dar şi la transformarea interioară a Sfântului Apostol Petru, odată cu înţelegerea faptului că s-a întâlnit cu puterea lui Dumnezeu prin Hristos.

„Observăm că în momentul în care noi, asemenea Sfântului Apostol Petru, ne îndoim de un lucru… am tot încercat și n-am reușit, dar vine un apel de sus: «Mai încearcă o dată!», și dacă noi spunem: «după voia Ta, Doamne, mai încercăm încă o dată», se va produce prima minune în mintea noastră, în gândirea noastră. Că ei și-au dat seama că nu prin puterea lor s-a făcut minunea, ci prin puterea lui Dumnezeu, Care a lucrat prin Învățătorul lor”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh  Adrian Roman a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din Cristian și a menționat grija deosebită a parohiei de a restaura și conserva patrimoniul bisericesc din localitate.

IPS Părinte Mitropolit Laurențiu i-a oferit prof. Ion Chiș, directorul școlii din Cristian, Ordinul cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”, iar Alin Neag a primit Ordinul ctitoricesc pentru laici „Mitropolit Ioan Mețianu”. De asemenea, preoteasa Cristina Roman a primit Ordinul „Anastasia Șaguna”, iar cântărețul bisericesc Sabin Stratulat a primit Ordinul „Dimitrie Cunțan”. Diplome de apreciere au primit primarul localității, Ioan Seucaș, precum și binefăcătorii bisericii.