Binecuvântare arhierească în Parohia Satu Mare II, Protopopiatul Rădăuți

Un articol de: Irina Ursachi - 28 Iulie 2021

Marți, 27 iulie 2021, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Prea­sfin­țitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul comunității Parohiei Satu Mare II, Protopopiatul Ră­dăuți, cu prilejul cinstirii ocrotitorului. 

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele Ionel Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evi­dențiat caracterul încurajator al textului Sfintei Scripturi. Prea­sfinția Sa a mai punctat și faptul că descoperirea Sfintei Treimi, cunoașterea lui Dumnezeu, presupune menți­nerea legăturii cu Biserica, cu atât mai mult în societatea actuală, când credința este pusă la încercare.

„Oamenii care nu-L cunosc pe Dumnezeu nu înțeleg credința noastră. Oamenii care nu vin la biserică nu vă înțeleg pe dumneavoastră, cei care veniți la biserică; oamenii care nu postesc nu vă înțeleg pe dumneavoastră de ce postiți, de ce vă chi­nuiți, de ce stați flămânzi; oamenii care nu se spovedesc nu vă înțeleg pe dumneavoastră, nu ne înțeleg pe noi; oamenii care nu se împărtă­șesc nu știu ce bucurie avem noi atunci când primim Trupul și Sângele Domnului. Lumea care nu-L cu­noaște pe Dumnezeu nu ne înțelege pe noi. Nu suntem din această lume, din acest mod de a gândi al unei lumi separate, depărtate de Dumnezeu; ea se mai numește, în termeni puțin mai pretențioși, o lume secularizată. O lume care uită de Dumnezeu nu numaidecât Îl neagă pe Dumnezeu, nu numaidecât spune că Dumnezeu nu există”, a arătat ierarhul.