Binecuvântare arhierească în Parohia Tioltiur din judeţul Cluj

Un articol de: Darius Echim - 24 Iulie 2023

În ziua de cinstire a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, sâmbătă, 22 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au aflat în mijlocul micii comunități din localitatea Tioltiur, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica din sat. Evenimentul a fost deosebit pentru ierarhul arge­șean, Parohia Tioltiur fiind locul în care a fost instalat ca preot celib, în urmă cu 59 de ani, după ce a fost hirotonit de Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Calinic și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul au binecuvântat lucrările de restaurare efectuate în ultimii ani la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. În continuare, Arhiepiscopul Arge­șului și Muscelului a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, coordonat de lect. dr. Sorin Albu.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a vorbit despre greutățile întâmpinate în cei doi ani de slujire la Parohia Tioltiur, în perioada 1964-1966, precum și despre dorința locuitorilor de a avea o biserică, înfruntând toate piedicile puse de regimul comunist și construind lăcașul de cult.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistri­țea­nul l-a hirotesit iconom pe preotul paroh Octavian Vancea, iar binefăcătorilor le-a oferit distincții și diplome de aleasă cinstire. 

La final, preotul paroh Octavian Vancea a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și recunoștință, din partea comuni­tății, acesta le-a oferit câte o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos, respectiv cu Maica Domnului.

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, toți credincioșii prezenți la slujbă au primit în dar volumul autobiografic „Toată vremea-și are vreme”, în care ierarhul a consemnat momente din perioada de slujire în Parohia Tioltiur.