Binecuvântare arhierească în Parohia Vârţ

Un articol de: Pr. Doru Marcu - 10 Iulie 2018

În Duminica a 6-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vârț, Protoieria Târgu Jiu Sud, județul Gorj. Slujba euharistică a fost săvârşită după sfinţirea locaşului de cult.

Credincioşii parohiei gorjene Vârţ au trăit o deosebită bucurie duhovnicească în Duminica a 6-a după Rusalii, fiind ziua în care biserica parohială a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Înveşmântarea în har încununează eforturile deosebite depuse de părintele paroh Ion Iacobescu împreună cu Consiliul şi Comitetul parohial, cu autorităţile locale şi cu ctitorii şi binefăcătorii de a restaura locaşul de închinăciune. După slujba de sfinţire, cu spălarea şi ungerea cu mir a Sfintei Mese, cu înveşmântarea acesteia şi cu ungerea cu mir şi stropirea cu agheasmă a icoanelor şi sfântului locaş, Înaltprea­sfinţitul Părinte Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, din care a făcut parte şi părintele protoiereu Ionel Câmpeanu.

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală despre „Vindecarea minunată a slăbănogului din Capernaum” (Mt, 9, 1-8), explicând credincioşilor prezenţi principalele învăţături ce reies din aceasta.

IPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre importanța și lucrarea Bisericii în lume și în viața credincioșilor. Locul unde ne naștem, ne căsătorim și suntem conduși pe ultimul drum pământesc este Biserica. Biblic vorbind, Biserica este Trupul Mântuitorului Hristos, iar noi suntem fiecare în parte mădulare ale acestui sfânt trup. În alte cuvinte, „din orice unghi am privi Biserica, nu-L vedem decât pe Mântuitorul Iisus Hristos, iar dacă ne uităm la Mântuitorul Hristos îi vedem pe fiecare dintre credincioși, cuprinși în Trupul Său, așa cum sunt boabele de grâu cuprinse în bobul care este îngropat sub brazdă și care apoi odrăslește spicul bogat. Biserica este aceea care până la sfârșitul veacurilor, prin Sfânta Liturghie, se roagă pentru toți copiii ei, pentru toți fiii și fiicele ei”. Mai apoi, IPS Irineu a subliniat legătura dintre Biserică și trecerea din lumea aceasta. În acest sens, „Biserica este adăpostul nostru, ca o corabie care ne apără de furtuna vieții, de grijile și necazurile ei, ca să putem să ne aflăm liniștiți în ziua trecerii noastre la cele veșnice”.

În ultima parte a predicii, cuvintele de învățătură s-au îndreptat către legătura dintre boală și păcat și către minunea vindecării slăbănogului din Capernaum de către Hristos, Dumnezeu cel adevărat. În orice moment, în suferință și în bucurie, Mântuitorul Hristos este lângă noi, însă ceea ce creștinul este dator a face este să primească drumul pocăinței sincere și al Sfintei Spovedanii.

Drept răsplată pentru lucrările săvârşite la înfrumuseţarea bisericii parohiale, pr. paroh, Ion Iacobescu, a primit rangul onorific de sachelar. Au fost acordate de asemenea gramate arhiereşti de mulţumire reprezentanţilor oficialităților locale, din partea Consiliului Local Rovinari, pentru sprijinul acordat în finalizarea proiectului de restaurare a sfântului locaş.