Binecuvântare arhierească la biserica din Viscri, judeţul Braşov

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 08 Mai 2023

În Duminica a 4-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la lăcașul de cult și la casa parohială din Viscri, Protopopiatul Rupea. De asemenea, a binecuvântat două icoane cu Maica Domnului și Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, pictate de pr. paroh Gheorghe Răşoiu.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a săvârşit Sfânta Liturghie şi l-a hirotonit întru diacon pe teologul Costel Cristinel Poinescu. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Anastasios”, condus de protopsaltul Iustinian Simion.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul explicat Evanghelia din a patra duminică de după Paști, a Vindecării slăbănogului de la Vitezda: „Mântuitorul Hristos S-a descoperit și unor persoane în mod direct, pentru că pe mulți pe care i-a vindecat, i-a tămăduit și fiecăruia în parte i-a spus cu asprime: «Să nu spuneți nimănui nimic», deși ei mărturiseau că s-au bucurat de o minune săvârșită de Mântuitorul Hristos. […] N-a avut nevoie Mântuitorul ca să fie aclamat, ci ca oamenii să înțeleagă ei singuri, să se bucure de darul pe care Dumnezeu l-a rânduit și mai ales să se împărtășească de lucrarea pe care El o va săvârși și pentru mântuirea noastră. De aceea și astăzi ne lasă liberi să credem sau să nu credem. Ne-a deschis nouă însă posibilitatea prin Tainele Bisericii să ne unim mereu cu El, să Îl cunoaștem mereu pe El, să-L redescoperim și să simțim, într-adevăr, că suntem purtători de Hristos, că Îl luăm pe Hristos și Îl ducem acasă”.

De asemenea, cu acest prilej, au fost aduse trei cruci spre a fi sfințite, pentru biserica aflată în construcție din localitatea Cuciulata, Protopopiatul Rupea.

La final, pr. paroh Gheorghe Răşoiu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurenţiu pentru binecuvântare şi i-a oferit în dar un veșmânt liturgic.

Ierarhul i-a oferit lui Ion Șerban, binefăcător al lăcașului de cult din Cuciulata, distincţia „Crucea Saguniană” pentru mireni. De asemenea, a mai oferit distincţii preotesei Ceza­ri­na-Elena Răşoiu, autorităţilor locale, Consiliului parohial, ctitorilor şi binefăcătorilor care au sprijinit lucrările de înfrumusețare a bisericii din Viscri.