Binecuvântare arhierească pentru elevii ieşeni la început de an şcolar
În prima zi a anului şcolar, 9 septembrie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat deschiderea anului şcolar preuniversitar în trei unităţi de învăţământ din municipiul Iaşi. Elevii de la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi, de la Şcoala „Mihail Kogălniceanu” şi de la Şcoala „Varlaam Mitropolitul” au primit binecuvântarea lui Dumnezeu, participând la slujba religioasă de început de an şcolar.
Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii la paraclisul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi, de către Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor format din părinţii profesori ai şcolii teologice. După oficierea Sfintei Liturghi, ierarhul a săvârşit o slujbă de binecuvântare. Cea de-a doua unitate şcolară vizitată de IPS Teofan a fost Şcoala „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, unde, alături de autorităţile locale, chiriarhul a participat la începutul anului şcolar.
De asemenea, Părintele Mitropolit Teofan a vizitat Şcoala „Varlaam Mitropolitul”, comunitate aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Şcoala „Varlaam” şi-a întâmpinat ieri elevii la începutul unui nou an de studiu pe terenul de sport al instituţiei, unde a fost oficiată o slujbă de binecuvântare de către părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a adresat câteva gânduri, atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi părinţilor: „Văzându-vă pe dumneavoastră, de la cei mici până la cei mari, observ un pom care este destinat să crească. Un copil este ca un pom - are nevoie de pământ, de apă şi de soare. Îndrăznesc a spune că dumneavoastră, părinţii, sunteţi pământul, rădăcina şi seva acestui pom şi nădăjduiesc din tot sufletul să vă împliniţi această responsabilitate de pământ, de rădăcină şi de sevă. Rădăcina să fie cât mai adâncă, pământul cât mai curat şi seva să fie cât mai puţin artificializată. Dacă avem acestea trei, sperăm ca pomul să înceapă frumos, cum deja a şi început. La pământ, la sevă şi la rădăcină vine Şcoala «Varlaam» cu apa necesară pentru a creşte pruncul dumneavoastră, copacul de care am amintit. ş…ţ Îi rog pe profesorii dumneavoastră să aducă apa cunoştinţelor adevărate. Apa să fie la timpul potrivit, nici prea multă pentru a nu înăbuşi pomul, nici puţină ca să nu aruncăm pomul în uscăciune. La pământul părinţilor, la apa profesorilor, Biserica vine cu cerul, cu lumina, cu Dumnezeu. Şcoala românească are nevoie imensă de cerul credinţei, de lumina rugăciunii, de Dumnezeu ca sens în viaţă, adevăr şi izvor al libertăţii”.
„Construim comunitatea” este deviza sub care se vor desfăşura în acest an toate activităţile la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”. Comunitatea „Varlaam” este reprezentată în acest an de peste 300 de elevi, pornind de la clasa pregătitoare şi până la elevii de liceu.