Binecuvântare arhierească pentru studenți și profesori
Studenții și profesorii de la Departamentul de Teologie al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara au început oficial noul an universitar. Aceștia s-au întâlnit marți, 29 septembrie, într-o ceremonie festivă la Centrul eparhial din Timișoara, unde au primit și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
Pentru studenții la Teologie Ortodoxă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, ceremonia de deschidere a anului universitar a debutat cu o slujbă de Te Deum la biserica cu hramul "Învierea Domnului" din incinta Centrului eparhial, săvârșită de un sobor de preoți profesori în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.
„Studenții teologi, în relație directă cu Hristos"
În cuvântul adresat tinerilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a evidențiat importanța prezenței la cursuri și i-a îndemnat la responsabilitate și seriozitate pentru a se împărtăși pe deplin din învățătura Bisericii și din cuvintele Mântuitorului Hristos, transmise cu înțelepciune și pricepere de la catedră de către părinții profesori. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a arătat că slujirea teologului este una deosebită, întrucât, acesta trebuie să devină un model pentru cei din jur, cultivând virtuțile și faptele bune în relație cu toți semenii săi. „Am încercat să le pun în inimă studenților noștri gândul că profesorul de teologie nu predă, așa cum predau profesorii la alte facultăți, ci profesorul de teologie slujește. Și de aceea, majoritatea profesorilor noștri sunt preoți, săvârșesc această liturghie a cuvântului, în cadrul căreia Dumnezeu le umezește buzele cu harul Duhului Sfânt pentru a le pune în inimă acestor tineri sămânța vieții veșnice. De aceea, am făcut apel la multă responsabilitate în această școală, pentru că este cu totul altceva. Aici avem relație directă cu Hristos; nu cu un savant, ci cu Creatorul nostru, cu Hristos. Cine, de pe băncile facultății, nu dorește să aibă o relație directă cu Hristos prin intermediul dascălilor, tare mi-e teamă că va fugi și de Sfântul Altar, la vremea slujirii", a declarat Înaltpreasfinția Sa. În continuare, în sala de festivități a Mitropoliei Banatului au avut loc luări de cuvânt din partea chiriarhului, a reprezentantului Universității de Vest din Timișoara și a profesorilor de la Departamentul de Teologie. Cu acest prilej, studenții din anul I au fost familiarizați cu profesorii și îndrumătorii de an, precum și cu locurile unde se vor desfășura cursurile, respectiv sediul Universității de Vest din Timișoara, din bulevardul Vasile Pârvan nr. 4 și complexul din Calea Bogdăneștilor nr. 32 A. „Orice început de an universitar este o bucurie pentru profesori și pentru studenți, pentru că ne revedem după o perioadă de absență și încercăm să reînnodăm ceea ce am făcut în anii trecuți de studiu și să dezvoltăm evident teme noi de cunoaștere. Anul acesta ne bucurăm de prezența în primul an de studiu a unui număr important de studenți. Avem 37 de studenți la ciclul de licență și 18 la ciclul de masterat, ceea ce demonstrează că există un interes pentru studiile teologice. În cadrul facultății noastre ne străduim să reușim o îmbinare a teologie teoretice cu teologia empirică sau experimentală. Este foarte important ca studenții nu doar să se documenteze, ci să învețe a trăi pentru Dumnezeu, a vorbi cu Dumnezeu și evident să vorbească celor de lângă ei despre Dumnezeu. Cred că aceste obiective dacă le atingem în ce patru ani de studiu, vom avea viitori slujitori vrednici care să răspundă exigențelor Bisericii noastre", a precizat pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.