Binecuvântare în comunitatea credincioşilor din Tureni, Cluj

Un articol de: Arhid. Dan Văscu - 26 August 2020

Preasfințitul Părinte Benedict Bistri­țeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit, duminică, 23 august, Sfânta Liturghie în Parohia Tureni, din Protopopiatul Turda, şi a binecuvântat noua capelă mortuară din localitate.

Pornind de la pericopa evanghelică rânduită de Biserică pentru lectură în Duminica a 11-a după Rusalii, care relatează Parabola datornicului nemilostiv, tema centrală a predicii ierarhului a fost „Iertarea, forma cea mai grea a dragostei”.

„Evanghelia Domnului Hristos, în general, și această pericopă evanghelică, în special, doresc să ne obișnuiască mai mult cu Cerul, cu Îm­pă­răția lui Dumnezeu. Cine nu iubește și nu iartă, în consecință, nu se poate bucura de Împărăția lui Dumnezeu. Forma cea mai grea a dragostei care se manifestă între noi și cu noi este tocmai iertarea. (…) Socoteala pe care Domnul o cere datornicului este o formă de milostivire, prin care Dumnezeu caută să-l conștientizeze pe om cu privire la situația lui”, a spus Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Biserica „Sfânta Treime” din Tureni a fost construită în anul 1881, sub formă de corabie, cu semiboltă din cărămidă și piatră, acoperită cu tablă zincată, conform parohului Viorel Păcurar.

Ierarhul a binecuvântat, cu această ocazie, noua capelă mortuară din localitate. Edificiul a fost construit anul acesta de Primăria Tureni și este destinat tuturor cultelor creștine. Elena Mănăilă, primarul comunei Tureni, a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.