Binecuvântare în localitatea clujeană Bonțida

Un articol de: Darius Echim - 29 Octombrie 2019

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic ­Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Înaltpreasfințitul ­Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bonţida, judeţul Cluj. Cuvântul de învățătură rostit de ierarh s-a intitulat „Lupta cu răul și cu slujitorii lui”. Răspunsurile liturgice au fost date de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene. La chinonic, Cecilia Coloji, fiică a parohiei, a interpretat o priceasnă. 

Ierarhul l-a hirotesit iconom pe parohul Cătălin Alexandru Feier, iar primarului comunei Bonțida, Emil Cărhaț, i-a oferit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a mitropoliei. Membrii Comitetului și Consiliului parohial, precum și cei care s-au implicat în lucrările de edificare a casei parohiale au primit diplome.

După Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba Sfeștaniei la noua casă parohială, situată în curtea bisericii, și a dăruit familiei părintelui Feier o cruce de perete.

Lucrările la casa parohială au început în urmă cu trei ani și s-au realizat cu sprijinul Consiliului Local din Bonțida, al credincioșilor și al altor binefăcători. Casa parohială veche va fi transformată într-un centru social multifuncțional, care va primi finanțare din fonduri europene, potrivit celor afirmate de pr. Cătălin Feier. Locașul de cult din Bonțida a fost construit în perioada 1936-1940 şi a fost sfințit la 1941 de Episcopul Nicolae Colan. În prezent se efectuează lucrări de renovare la interior și la exterior. Biserica este pregătită pentru a fi pictată în tehnica frescă.