Binecuvântare în Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Gherla

Un articol de: Darius Echim - 10 Ianuarie 2022

În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Gherla.

În biserica parohială, cunoscută și sub numele de Catedrala din Gherla, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre necesitatea pocăin­ței, plecând de la îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos: „Po­căi­ți-vă, căci s-a apropiat Împă­răția cerurilor!” (Matei 4, 17)

Ierarhul a atras atenția asupra faptului că pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii: „A te pocăi înseamnă aşa cum spune Sfântul Ioan Damaschinul: «A te întoarce cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu», a te face bun, a-ți schimba viața”.

Citându-l pe Sfântul Macarie Egipteanul, ierarhul a mai afirmat că „pocăinţa este singura noastră salvare! Nici cultura, nici inteligenţa, nici nobleţea, nici frumuseţea nu-l reînnoiesc pe om, ci numai pocăinţa adevărată, ruşinea şi regretul pentru tot păcatul săvârşit în trecut. Şi, bineînţeles, schimbarea totală a felului de vieţuire și de gândire”.

În cadrul slujbei, Înaltprea­sfin­ți­tul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Sergiu Cozmin Păcurar, pe seama Parohiei Sâmboieni, Protopopiatul Gherla. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Călin Bo­ca. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Vasile Ciciovan a mul­țu­mit ierarhului pentru pre­zență, binecuvântare și pentru purtarea de grijă, iar în semn de prețuire și respect, i-a oferit o icoană cu Mântui­torul Iisus Hristos. La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Vasile Ciciovan, avându-l alături pe preotul coslujitor Fabian Seiche.

La praznicul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Andrei a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mă­răști. În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Nelu Alexandru Hales, profesor la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, alături de preotul lect. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă clujene.