Binecuvântare pentru credincioşii băimăreni la Catedrala istorică

Un articol de: Andrei Fărcaş - 11 Ianuarie 2023

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Baia Mare, cunoscută cu numele de Catedrala istorică, în prima duminică din an, 8 ianuarie.

Credincioşii s-au rugat alături de soborul slujitor la Sfânta Liturghie săvârşită la vechea catedrală băimăreană. Ierarhul a vorbit celor prezenţi despre începutul misiunii Mântuitorului, care „după Botez, se retrage în pustiul Carantanei. (...) Acolo, în pustiu, 40 de zile n-a mâncat nimic şi nici nu a băut apă. S-a pregătit pentru marea misiune de ieşire în lume la propovăduire. Mântuitorul nu avea nevoie de post şi rugăciune, dar aceasta a făcut-o ca să vedem noi cum trebuie să se pregătească oamenii pentru misiune. Pentru asta S-a pregătit Mântuitorul şi ne-a arătat că se poate, că satana poate fi învins cu post şi rugăciune”.

Ierarhul a acordat distincţii pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern şi slujitor la acest Sfânt Altar, Consiliului eparhial actual şi celui dinaintea lui, iar diac. Radu Ioan Anton a fost hirotesit arhidiacon. Pr. paroh Ioan Marius Sabou a mulţumit ierarhului şi i-a oferit un coş cu flori. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos”, dirijat de Florian Vois, şi de corul bisericii, dirijat de Gabriela Cânţa.

Sâmbătă, 7 ianuarie, de Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, PS Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, la Mănăstirea Scărişoara Nouă, judeţul Satu Mare, cu ocazia hramului de iarnă.