Binecuvântare pentru credincioşii clujeni

Un articol de: Darius Echim - 07 Iulie 2020

În Piaţa „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, numeroşi credincioşi au asistat la Sfânta Liturghie săvârşită în Duminica a 4-a după Rusalii de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită la un Altar amenajat pe treptele Catedralei Mitropolitane. După citirea pericopei evanghelice, Înalt­prea­sfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Grija față de bolnavi, mare faptă a milei trupești”. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Silviu Rad, profesor de religie la Colegiul Național „Emil Raco­viță” din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei, dirijat de Sergiu Stanciu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. 

Hram la Vad, Cluj

Mănăstirea clujeană „Ștefan Vodă” de la Vad şi-a sărbătorit joi, 2 iulie, ocrotitorul spiritual, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la împlinirea a 516 ani de la trecerea sa la Domnul și 28 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii şi a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că Sfântul Ștefan cel Mare este „icoană deplină și curată a sufletului românesc”: „Sfântul Voievod Ștefan a întemeiat Mitropolia din Feleac și Episcopia din Vad. Atunci când au venit vremuri bune, după Unirea cea Mare, s-a reînființat eparhia noastră, iar numele pe care i l-a dat Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul acesteia, a fost cel pe care îl cunoaștem: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului”. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană.