Binecuvântare pentru noua biserică din Ciurila, județul Cluj

Un articol de: Darius Echim - 10 Decembrie 2018

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului  și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat sâmbătă, 8 decembrie, în mijlocul credincioșilor din Ciurila, județul Cluj, prilej cu care a binecuvântat noua biserică din localitate.

După slujba de binecuvântare, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat, în sobor de preoți și diaconi, prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de cult, ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Din sobor au făcut parte protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, parohul Sandu Mircea și preoții de la parohiile învecinate. Alături de credincioșii din Ciurila și împrejurimi, la slujbă au fost prezente și autoritățile locale și județene. Celor prezenți, în cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit despre im­portanța lăcașului de rugăciune pentru comunitate.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârșit două hirotonii: întru preot, a diaconului Liviu Adrian Barz, pe seama Parohiei Sărata, Protopopiatul Dej, și întru diacon, a tânărului teolog Nicolae Mănarcă. La final, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul Mircea Sandu, cu dreptul de a purta brâu roșu. Totodată, a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, primarului comunei Ciurila, Teodor Popa, pentru sprijinul acordat în ridicarea bisericii. De asemenea, chiriarhul a acordat diplome de aleasă cinstire consiliului și comitetului parohial și altor binefăcători. La rândul său, parohul Mircea Sandu a mulțumit IPS Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, și tuturor celor care au contribuit la ridicarea bisericii.

Lucrările de construcție a bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Ciurila au început acum cinci ani. În prezent, interiorul lăcașului de cult este pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă, conform celor afirmate de protopopul de Cluj I, Dan Hognogi.