Binecuvântarea lucrărilor la biserica veche a Parohiei Ortelec, Sălaj

Un articol de: Arhid. Ionică Torcoș - 26 August 2020

Lucrările efectuate la locașul de cult din Parohia Ortelec, Protopopiatul Zalău, au fost binecuvântate, duminică, 23 august, de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie şi l-a hirotesit sachelar pe părintele Călin-Ioan Blaga, preot misionar al Protopopiatului Zalău. Apoi, cu binecuvântarea Înalt­preasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu i-a oferit parohului din Ortelec, părintele Nicolae Gudea, „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru activitatea adminis­trativ-gospodărească și pastoral-misionară. Ierarhul i-a oferit lui Florian Oros, eno­riaș al Parohiei Ortelec, Distincţia „Crucea Sălăjană”, în semn de apreciere pentru ajutorul acordat bisericii. Au mai fost înmânate diplome celor care s-au implicat în finalizarea lucrărilor efectuate la acest locaș de cult.

În 2006, preotul paroh Nicolae Gudea a început ridicarea noii biserici din localitate, în condiţiile în care biserica veche, datată de la 1840, era neîncăpătoare. Lucrările de edificare la noua biserică au fost încheiate în 2013, când a fost şi sfinţită.

Între 2018 și 2020 au fost realizate mai multe lucrări la biserica veche din Ortelec, în curtea locașului de cult fiind edificate o troiță și un monument al eroilor din cele două războaie mondiale.