Binecuvântarea noului Cimitir eparhial „Lumina Învierii”, în Alba Iulia

Un articol de: Oana Rusu - 10 Iunie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent vineri, 7 iunie, în cartierul Bărăbanț al municipiului Alba Iulia, unde a săvârşit slujba de binecuvântare a noului Cimitir eparhial „Lumina Învierii”, inaugurat în această zi. 

Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, ierarhul, inițiatorul proiectului de înființare a noului cimitir, a subliniat însemnătatea teologică și eshatologică a noului spațiu destinat celor adormiți.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a spus: „Mormântul nu înseamnă sfârşitul omului, nu înseamnă o groapă întunecoasă în care suntem aruncaţi şi nu ne mai găseşte nimeni niciodată. Prin Învierea lui Hristos, moartea a fost învinsă pentru totdeauna, devenind preludiul învierii noastre, un paşte eliberator. La capătul istoriei, va sosi pentru toţi definitiva deşteptare sau trezire din somnul morţii”.

Cimitirul eparhial „Lumina Învierii” a fost înființat de Arhiepiscopia Alba Iuliei, după ce a achiziționat un teren în cartierul Bărăbanț, în anul 2020. Noul cimitir se întinde pe o suprafață de cinci hectare, având o capacitate de aproximativ 7.000 de locuri de veci pentru înmormântarea credincio­șilor. Cimitirul va dispune de capelă, spații administrative și spații destinate serviciilor funerare pentru înmormântarea credincio­șilor. În noul cimitir vor putea fi înmormân­tați credincioși ortodocși, dar și creștini de alte confesiuni.