Binecuvântări arhiereşti în Eparhia Romanului şi Bacăului

Un articol de: Constantin Ciofu - 11 Septembrie 2019

În perioada 8-9 septembrie 2019, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a aflat în mijlocul a două obşti monahale din eparhie, dar şi în Parohia Narcisa din Bacău. În ziua Sfinţilor Ioachim şi Ana, ierarhul a prezidat lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, desfăşurate în şedinţă extraordinară.

În ziua de prăznuire a Naşterii Maicii Domnului, duminică, 8 septembrie 2019, pelerinii şi-au îndreptat paşii către Mănăstirea Giurgeni din judeţul Neamţ, care şi-a serbat hramul.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Părintele Efrem, slujitor în obştea Mănăstirii Giurgeni, a fost hirotesit protosinghel, iar arhidiaconul Marius Gheorghiţă Prisecariu a fost hirotonit preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Roman. În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor, ierarhul a vorbit despre Maica Domnului, ocrotitoarea Mănăstirii Giurgeni, şi despre calitatea ei de mijlocitoare către Dumnezeu şi de ocrotitoare faţă de întreg neamul românesc. Protosinghelul Nicolae Dănilă, stareţul Mănăstirii Giurgeni, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim pentru că a slujit Sfânta Liturghie, preoţilor slujitori pentru împreună-liturghisire, dar şi pelerinilor pentru osteneală şi dăruire. Toţi credincioşii care au venit la această sarbătoare au avut bucuria de a-şi manifesta evlavia şi de a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar la final au primit prinoase binecuvântate şi o masă caldă.

Peste o mie de elevi din parohiile băcăuane au umplut duminică, 8 septembrie 2019, curtea Bisericii „Sfântul Dumitru”-Narcisa din Bacău. Şcolarii s-au rugat alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, în contextul începerii anului şcolar şi al debutului, la Bacău, a unei noi ediţii a proiectului eparhial „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!”. Au fost oferite pachete şi rechizite pentru a le fi de folos pe parcursul anului şcolar. Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a fost prezent luni, 9 septembrie 2019, în mijlocul obştii monahale de la Schitul „Sfinţii Ioachim şi Ana” - Iteşti, metoc chiriarhal. Ierarhul a sfinţit pictura Paraclisului „Izvorul Tămăduirii”. Cu acest prilej, a avut loc şi întrunirea membrilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului în şedinţă extraordinară. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul rânduielii de sfinţire, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că această slujbă încununează efortul pe care obştea de la Iteşti l-a depus de-a lungul a şase ani. Soborul slujitorilor a înalţat rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim în anii de când şi-a asumat crucea slujirii lui Hristos sub ocrotirea şi purtarea de grijă a Sfinţilor Ioachim şi Ana. Părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, a adresat felicitări Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim cu prilejul zilei onomastice. După ce au adresat mesaje de felicitare ierarhului cu prilejul zilei onomastice, soborul preoţilor împreună cu membrii Adunării eparhiale s-au reunit în şedinţă extraordinară prilejuită de alegerea unui nou membru în locul domnului Adrian Salomia. La propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim a fost ales economistul Vasile Popovici.