Binecuvântări arhiereşti în Episcopia Oradiei

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 03 Feb 2021

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în Parohia Margine, din Protopopiatul Marghita, în Duminica lui Zaheu vameșul, iar la sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi a slujit la Biserica cu Lună din Oradea.

Comunitatea parohială din Margine a participat la slujba de sfințire a lucrărilor de restaurare a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, afectată în urma unui incendiu. Ierarhul a săvârşit, apoi, Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe credincioși la cercetarea intimității lor lăuntrice, orientându-se mai mult spre cercetarea sinelui, iar nu spre analiza critică a aproapelui.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, diaconul Gheorghe Gabriel Sabău a fost hirotonit preot, primind și hirotesia întru duhovnic, pentru Parohia Ucuriș, Protopopiatul Tinca, iar teologul Gabriel Ionuț Pavel a fost hirotonit diacon, pentru Parohia Valea Mare de Criș, Protopopiatul Oradea.

Părintele paroh Vasile Nicolae Vesa, secretar al Protopopiatului Marghita, va fi transferat la Parohia Oradea-„Mihai Eminescu”, în calitate de preot paroh, ca urmare a pensionării pr. Marian Bălaș-Cuș, fost consilier eparhial.

La sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica cu Lună, vechea Catedrală Episcopală, din Parohia Oradea-Centrală,  în prezenţa cadrelor didactice, studenților și elevilor celor două instituții de învățământ teologic din Oradea.

Ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire pentru cei trei ierarhi care își dorm somnul de veci la vechea Catedrală cu Lună, necropola chiriarhală a Oradiei: Episcopul- ctitor Roman Ciorogariu, Episcopul-martir Nicolae Popovici și Episcopul Vasile Coman.

Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură despre Sfinţii Trei Ierarhi şi l-a hirotonit în treapta diaconiei pe teologul Gheorghe Gabriel Sabău pe seama Parohiei Ucuriș, Protopopiatul Tinca.

Din partea liceului confesional și a facultății de teologie din Oradea, pr. Radu Valer Rus, vicar eparhial, a transmis ierarhului felicitări cu ocazia împlinirii a 22 de ani de la alegerea în treapta arhieriei, 30 ianuarie 1999, ca cel dintâi ierarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.