Binecuvântări arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
În Duminica a IV-a după Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bacău, iar PS Părinte Episcop Ignatie a slujit în Parohia Puşcaşi, Protopopiatul Vaslui. Tot duminică, PS Calinic Botoşăneanul a resfinţit Biserica „Sfânta Parascheva“ din Parohia Farcaşa, Protopopiatul Ceahlău.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit duminică, 19 mai 2019, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bacău. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, şi părintele Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, diaconul George Pagu a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii „Sfântul Antipa de la Calapodeşti“ din judeţul Bacău. În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, ierarhul de la Roman a făcut referire la minunea săvârşită la scăldătoarea din Vitezda: „Evenimentul relatat, la care se face referire în această duminică, se petrece la scăldătoarea Vitezda. Aceasta aminteşte de apele baptismale şi prefigurează, cu trăsăturile sale distinctive, cristelniţa botezului fiecăruia dintre noi. De aceea, Iisus Însuşi ia aceste cuvinte «nu am om» (Ioan 5,7) cu sensul lor propriu. El, care este Omul cel mai pur, în care umanitatea se manifestă în mod deplin, printr-un simplu cuvânt cu putere multă îi dă slăbănogului vindecarea“. La final, părintele paroh Adrian Ciobanu a mulţumit ierarhului pentru că a slujit Sfânta Liturghie, iar apoi au fost premiaţi elevii medaliaţi la olimpiadele şi competiţiile naţionale pe discipline în anul şcolar 2018-2019.
Slujire arhierească în Parohia Puşcaşi
În Duminica a IV-a după Paşti, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Puşcaşi, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui. Potrivit site-ului Episcopiei Huşilor, vorbind despre semnificaţiile minunii săvârşite de Domnul Hristos cu un om bolnav, paralizat, care purta de 38 de ani povara suferinţei sale, Preasfinţia Sa a adus în atenţie atitudinea celor din jur faţă de acesta: „Îngerul impregna apa din scăldătoare cu puteri miraculoase, iar cel care intra primul beneficia de vindecare. Era foarte multă lume, iar la nivelul bolnavilor de acolo s-a instalat o competiţie, căci nu aveau de unde să ştie niciunul dintre ei când venea îngerul. Acesta venea pe neaşteptate. Câtă încordare şi tensiune interioară erau pentru toţi cei de acolo! Pentru acel bolnav au fost 38 de ani de tensiune conştientă. Nu avea pe nimeni care să-l arunce în scăldătoare. Aceasta era marea dramă a omului. Aproape putem spune că nu era marcat atât de mult de propria lui boală cât de faptul că niciunul dintre cei de faţă nu se gândea să fie solidar cu el, să manifeste puţină dragoste faţă de el“. Ierarhul Huşilor a vorbit apoi despre forma de egoism care poate altera mesajul şi misiunea preotului în mijlocul credincioşilor, precum şi despre înţelegerea rolului Bisericii în viaţa comunităţii.