Binecuvântări arhiereşti la începutul Postului Mare

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 19 Martie 2013

În prima zi a Postului Mare, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a transmis un mesaj la începutul acestei perioade pregătitoare pentru praznicul Învierii Domnului în cadrul unei conferinţe de presă. Ierarhul a oficiat în aceeaşi zi, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, slujba Pavecerniţei Mari şi a Canonului cel Mare. Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din cartierul clujean Iris.

IPS Mitropolit Laurenţiu a dorit să sublinieze importanţa duhovnicească a Postului Mare pentru fiecare credincios, dar şi unicitatea slujbelor religioase şi a popasurilor duhovniceşti din perioada Triodului. Ierarhul a transmis binecuvântări tuturor credincioşilor şi i-a îndemnat să privească acest post ca pe cea mai frumoasă perioadă duhovnicească din timpul anului bisericesc. 
„În această perioadă, prin post şi renunţare la bucuriile care sunt îngăduite, dar şi prin adăugarea, sporirea bucuriilor spirituale şi prin apropierea de rânduiala bisericească deosebită din acest post, simţim iubirea milostivă a lui Dumnezeu care se revarsă asupra noastră. Este cea mai frumoasă perioadă liturgică, perioadă în care noi simţim că suntem datori faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. Aşadar, postul este pentru noi o şansă, nu o privaţiune“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
 
Ierarhul a mai vorbit despre activitatea liturgică şi pastoral-misionară a parohiilor în acest post, prin care credincioşii sunt chemaţi să se apropie mai mult de cele sfinte, iar tinerii să acorde o mai mare importanţă vieţii spirituale. La conferinţa de presă, IPS Mitropolit Laurenţiu a amintit şi proiectele sociale în derulare sau în curs de implementare în Arhiepiscopia Sibiului şi a răspuns la întrebări din partea jurnaliştilor, cu referire la activităţile din Mitropolia Ardealului.

Prima zi de Canon la Sibiu

IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat luni seara slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit o parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul. În soborul slujitor s-au aflat preoţii şi diaconii de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, iar răspunsurile liturgice au fost date de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Credincioşii sibieni au participat în număr mare la prima slujbă a Canonului Mare din acest post, o capodoperă a liturgicii răsăritene. Slujba Pavecerniţei şi a Canonului Mare continuă la Catedrala mitropolitană din Sibiu în această săptămână, până mâine, 21 martie. Sibienii au posibilitatea să participe la acest program liturgic începând cu ora 18:00.

Prezenţă arhierească în cartierul clujean Iris

Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, i-a binecuvântat pe credincioşii din cartierul clujean Iris. Ierarhul a fost prezent în Parohia „Buna Vestire“, alături de mai mulţi preoţi şi diaconi, şi a săvârşit slujba Pavecerniţei unite cu Canonul cel Mare. Biserica Parohiei „Buna Vestire“ a fost ridicată în anul 1931, iar în 2008 a fost restaurată în totalitate atât în interior, cât şi exterior.
 
De asemenea, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit slujba Canonului cel Mare la Catedrala episcopală şi a ţinut o meditaţie despre post în faţa credincioşilor prezenţi. La slujbă a asistat şi Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Justinian.