Binecuvântări arhierești pentru credincioșii din Huși

Un articol de: Silviu Dascălu - 19 Aprilie 2023

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit în noaptea de Înviere în Catedrala Episcopală din Huși.

Ierarhul, alături de preoții slujitori, a împărțit Lumina Sfântă tuturor celor prezenți, credin­cio­șii, cu Lumina Învierii în mâini, umplând curtea Episcopiei. În rânduială și așezare sufletească, cei prezenți au participat la slujba oficiată pe esplanada catedralei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Tabor” a catedralei, dirijată de Elisabeta Irimiea.

Cuvântul pastoral adresat credincioşilor s-a intitulat „Sfânta Euharistie - Paştile cel adevărat al Bisericii”.

În cadrul Sfintei Liturghii, cei care s-au pregătit prin Spovedanie și post au primit Trupul și Sângele Domnului în Sfânta Împărtășanie.

Duminică, 16 aprilie, în ziua praznicului Învierii Domnului, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat, la Catedrala Episcopală din Huşi, Vecernia de Paști, numită și „A doua Înviere”.

Din soborul slujitorilor au făcut parte părinții consilieri de la Centrul eparhial alături de soborul slujitorilor catedralei.

În cadrul acestei slujbe, potrivit tradiţiei, pericopa evanghelică rânduită a fost citită în 13 limbi (română, greacă, latină, ebraică, slavonă, rusă, engleză, bulgară, franceză, germană, italiană, olandeză și spaniolă).

În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a arătat de ce Domnul Hristos, după Înviere, nu S-a arătat celor care Îl contestaseră.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie l-a hirotesit întru duhovnic pe părintele consilier eparhial Marian Dumitru Rugină. De asemenea, Preasfinția Sa l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Dositei Gorbachevskiy, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Huși.