Binecuvântări arhiereşti pentru credincioşii doljeni din Unirea
Duminică, 23 iulie, credincioşii din Parohia Unirea I, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, au trăit bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Câteva sute de credincioşi din Unirea, judeţul Dolj, localitate situată la circa 60 km de Craiova şi 20 km de oraşul dunărean Calafat, au participat în cea de-a 7-a duminică după Rusalii la rugăciune în Biserica „Sfântul Nicolae”. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În aceeaşi zi, la întoarcerea spre Centrul eparhial din Craiova, IPS Irineu a efectuat vizite pastorale şi în parohiile Dobridor şi Moţăţei I, din Protopopiatul Băileşti.
„Ochii sufletului trebuie curăţiţi cu rugăciune, cu post şi cu spovedanie”
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a detaliat principalele învăţături desprinse din pericopa evanghelică duminicală, despre „Vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum” (Matei 9, 27-35). Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că „asemenea orbilor din Evanghelie, şi noi, îndepărtaţi de Dumnezeu şi orbiţi din cauza păcatelor, rătăcim drumul către mântuire. De aceea, ochii sufletului trebuie curăţiţi permanent cu rugăciune, cu post şi cu spovedanie. Întreaga noastră viaţă se află în mâna Lui şi este nevoie ca să ne păstrăm în lumina care vine numai de la Dumnezeu, iar ajutorul Lui îl putem afla numai în biserică. În caz contrar, vom rămâne cu toţii în întuneric şi în orbire, căci ne spune Sfânta Scriptură: «De va călăuzi orb pe orb, amândoi vor cădea în groapă» (Matei 15, 14). La fel stau lucrurile şi cu mutul din Evanghelia de astăzi, care, stăpânit fiind de demon, avea limba legată şi nu putea grăi. Prin urmare, şi noi, ori de câte ori nu vieţuim după poruncile lui Dumnezeu, orbim sufleteşte şi chiar trupeşte şi suntem muţi, deoarece privirea sănătoasă şi vorbirea înţeleaptă nu se hrănesc cu mâncare şi băutură, ci cu rugăciune, cu post, cu priveghere şi cu mărturisirea păcatelor, cu inima frântă şi smerită. Acestea sunt mijloacele prin care putem dobândi vedere curată şi grai binecuvântat. Căci cu limba Îl lăudăm şi preamărim pe Dumnezeu, iar cu ochii privim spre ceruri, de unde ne vin tot ajutorul şi toată darea cea bună”, a spus IPS Irineu.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, repere istorice
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Unirea, Dolj, a fost ridicată începând cu anul 1891, pe locul unei biserici mai vechi din lemn, amintită cu acelaşi hram într-un document din anul 1845. Sfântul locaş, construit în formă de cruce din cărămidă arsă, a fost sfinţit în anul 1901 de către protoiereul Săndulescu. Lucrările de construcţie au fost susţinute din daniile credincioşilor păstoriţi de preotul Preda (m. 1894) şi preotul Nicolae Risipiţeanu (m. 1919). Datorită igrasiei (biserica fiind construită în punctul cel mai de jos al localităţii şi cu pânza freatică la mică adâncime), au fost efectuate mai multe lucrări de restaurare şi renovare, ultimele fiind finalizate în noiembrie 2011, când biserica a fost resfinţită de către IPS Părinte Irineu.