Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Cristeşti, resfinţită de IPS Arhiepiscop Ioachim

Data: 01 Noiembrie 2016

Biserica din cimitirul comunei Cristeşti, Protopopiatul Paşcani, greu încercată în luna iulie 2014, fiind distrusă de un incendiu, a fost resfinţită duminică, 30 octombrie 2016, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în calitate de delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Câteva sute de credincioşi din zonă au participat la acest moment de sărbătoare, prilej cu care au putut intra în Sfântul Altar pentru a se închina.

Biserica din cimitirul comunei Cristeşti a fost ridicată după anul 1990, în cinstea tuturor înaintaşilor din localitate trecuţi la Domnul. În iulie 2014, biserica a ars aproape în întregime, rămânând neatinse de foc Sfântul Altar şi catapeteasma. Cu sprijinul Centrului Eparhial Iaşi, dar şi al credincioşilor, locaşul a fost ridicat în mai puţin de un an, iar duminică, 30 octombrie 2016, a fost resfinţit.

Biserica a fost resfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de resfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos împodobită, au luat parte sute de credincioşi de toate vârstele, care au stat la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale.

„Creştinii parohiei noastre îşi văd încununată cu deosebite roade sudoarea muncii şi a evlaviei lor“

După târnosirea locaşului, Părintele Arhiepiscop Ioachim a rostit un scurt cuvânt, în care a subliniat faptul că prin sfinţirea unei biserici se sfinţesc şi sufletele credincioşilor: „Trebuie să avem conştiinţa, ca fiinţe conştiente, înzestrate cu libertate şi cu darul credinţei, că prin resfinţirea acestui sfânt locaş, care s-a reînnoit, se sfinţesc şi sufletele noastre. Dacă vă rugaţi şi vă închinaţi în Sfântul Altar, o energie necreată va veni în sufletul vostru să vă dea pace, pe care o dă Dumnezeu, nu omul, care va linişti şi vă va da putere să puteţi trece prin labirintul acestei lumi către limanul mântuirii. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să dea pace în lume, rugaţi-vă pentru cei plecaţi peste hotare. Bucuraţi-vă toţi ca în ziua de Paşte, căci este Paştele unic al acestui sfânt loc“. La finalul cuvântului, ierarhul i-a binecuvântat pe toţi cei care şi-au adus obolul, „care au contribuit la înfrumuseţarea casei lui Dumnezeu“.

La finalul Liturghiei, părintele paroh Ioan Dănilă a vorbit despre importanţa zilei pentru credincioşii din Cristeşti: „Parohia noastră a trăit în această zi o dublă bucurie sufletească. Prima este prilejuită de faptul că s-a ridicat din nou această biserică, în numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. A doua bucurie sufletească pe care o trăieşte parohia noastră este prilejuită de venirea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, în numele Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, în vederea târnosirii acestui sfânt locaş. Iată că din nou, după multă trudă şi râvnă pentru Biserica lui Hristos, creştinii parohiei noastre îşi văd încununată cu deosebite roade sudoarea muncii şi a evlaviei lor. Din modesta capelă de cimitir a anului 1989 s-a ridicat o capelă-biserică de cimitir şi o casă praznicală, care au ars pe data de 17 iulie 2014. La căpătâiul moşilor şi a strămoşilor noştri însă, graţie râvnei bunilor creştini din parohie, s-a ridicat o nouă biserică, în care ne vom ruga pentru cele de folos sufletelor noastre, precum şi pentru odihna şi iertarea păcatelor celor trecuţi în veşnicie“.

Părintele Ioan Dănilă a primit din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Moldavă“, iar credincioşii care au sprijinit lucrările de construcţie a bisericii au primit distincţii de vrednicie. (Tudorel Rusu, Pr. Constantin Gherasim)