Biserica apără şi promovează familia tradiţională

Data: 05 Iunie 2013

În urma adoptării în şedinţa de lucru a Comisiei de revizuire a Constituţiei de marţi, 4 iunie 2013, a amendamentului la arti­co­lul 4 alin. (2) din Constituţia României în vigoare, prin care sunt completate în Legea fundamentală criteriile pentru care este interzisă discriminarea, inclu­siv culoare, orientare sexu­a­lă sau trăsătură genetică, preci­zăm:

Patriarhia Română speră că o astfel de prevedere consti­tu­ţio­nală nu constituie o premisă pentru o orientare defavorabilă familiei creştine tradiţionale.

În acest sens, Patriarhia Română îşi exprimă dorinţa ca, atunci când vor fi luate în discuţie amendamentele la articolul 48 alin. (1) din actuala Constituţie a României, Co­misia de revizuire să ţină cont de propunerea Bisericii Orto­doxe Române, înaintată Parla­mentului României (27 mai 2013) în numele majorităţii românilor (85,9%), şi anume:

„Familia, elementul natural şi fundamental al existenţei şi dezvoltării  societăţii, se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea pă­rinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor şi beneficiază de sprijin şi ocro­tire din partea statului şi a societăţii“.

Din cele mai vechi timpuri, poporul român a moştenit şi a cultivat un respect deosebit faţă de familie, numită şi „Bise­rica de acasă“, având credinţa că este instituită şi binecuvântată de Dumnezeu. Acest res­pect faţă de familie s-a concretizat în grija pentru o viaţă curată şi echilibrată în orice împrejurări, ajutorarea reciprocă a soţilor şi naşterea de prunci. Toate aceste valori au rămas peste veacuri trăsătura fundamentală a societăţii româ­­neşti.

Patriarhia Română va pro­pune tema completării articolului 48 alin. (1) referitor la familie din actuala Constituţie a României pe agenda de lucru a Consiliului Consultativ al Cultelor din România din 20 iunie 2013, pentru a proteja familia naturală şi tradi­ţională.

Biroul de presă al Patriarhiei Române