Biserica de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova a fost sfinţită

Un articol de: Diac. Gheorghe Cioiu - 09 Decembrie 2016

Marţi, 6 decembrie, de praz­nicul Sfântului Ierarh Nicolae, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi `Sfântul Irodion de la Lainici”, de la Căminul pentru Persoane Vârstnice şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Nr. 1 din Craiova.

Bătrânii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice, dar şi bolnavii şi personalul medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Ur­genţă Nr. 1 din Craiova au trăit bucuria sfinţirii bisericii care deserveşte cele două instituţii, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae. Piatra de temelie a bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Irodion de la Lainici” a fost pusă în urmă cu 17 ani, în 1999, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, dar lucrările de construcţie au fost realizate mult mai târziu, în perioada 2010-2013, graţie sprijinului oferit de Nicolae Peca, ctitorul sfântului locaş. După cum a reieşit din Actul de sfin­ţire, căruia i-a dat citit pr. Ion Nicolae, protoiereu de la Proto­ie­ria Craiova Sud, pictura bise­ricii a fost realizată în anii 2014-2015, la iniţiativa preotului slujitor Marcel Răduţ Selişte.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a subliniat evlavia deo­sebită de care se bucură Sfântul Ierarh Nicolae în rândul credin­cio­şilor din ţara noastră.

`Atât de multe au fost faptele de milos­tenie şi minunile săvâr­şite de Sfântul Nicolae, încât el a rămas peste secole un model de vieţuire creştină, un exemplu mărturi­sitor al învăţăturilor de credinţă primite de la Mântui­torul Iisus Hristos. El ne-a învă­ţat să avem inimă iubitoare şi mi­lostivă faţă de semeni, să-i ajutăm pe cei aflaţi în necazuri şi nevoi.

Iată cum şi sfinţirea acestei biserici o săvârşim în zi de prăznuire a Sfântului Ierarh, din cel puţin două motive: sfântul locaş poartă hramul sfântului, iar pe de altă parte, ctitorul bise­ricii poartă numele Nicolae. De altfel, foarte mulţi oameni poartă numele Sfântului Nicolae, foarte mulţi au dorit şi doresc să fie ocrotiţi de puterea lui, să fie ajutaţi de cel cunoscut ca ocrotitor al oamenilor nevoiaşi şi, prin urmare, multe dintre bisericile noastre sunt aşezate sub purta­rea lui de grijă”, a precizat IPS Părinte Mitropolit Irineu.