Biserica din Apa Neagră a fost sfinţită
În cea de-a 14-a Duminică de după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a sfinţit biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din filia Apa Neagră, a Parohiei Motru Sec din comuna Padeș, județul Gorj. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Câteva sute de credincioşi au luat parte la slujba de târnosire a Bisericii `Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din filia Apa Neagră, Parohia Motru Sec, din Protopopiatul Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj. Rânduiala liturgică a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane `Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.
Fără de Dumnezeu, nu putem face nimic
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre pericopa evanghelică duminicală, închinată „Pildei nunţii fiului de împărat” (Mt. 22, 2-14). „Mântuitorul Hristos ne cheamă permanent în Sfânta Biserică. Ne cheamă aici pentru că El este prezent și spune prin cuvântul Său că această casă este casa Tatălui Său. Așadar, ori de câte ori este sărbătoare și se face slujbă la biserică, ne invită să fim cu El împreună la «Cină», la prânz, la nunta euharistică a Fiului Său. Toate acestea nu arată decât că a veni la biserică nu înseamnă neapărat o datorie a noastră pe care o săvârșim sau o facem din când în când, ci arată un respect, o mulțumire, o recunoștință, arată că de aici, din biserică, din mâna Tatălui ceresc primim tot ceea ce avem nevoie pentru viața noastră. Fără de Dumnezeu, nu putem face nimic. Nici chiar dacă noi am avea zile îndelungate, nici dacă am avea toată bogăția lumii acesteia, toate acestea nu au nici o valoare atâta vreme cât sufletul nostru este sărac, lipsit şi dezbrăcat de hainele sfințeniei și ale rugăciunii... Luând aminte la Evanghelia de astăzi, să ne întoarcem la casele noastre și să ne hotărâm să nu-L mai supărăm pe Dumnezeu prin fapte de ocară. Aveţi acum biserică frumoasă, împodobită, sfințită, iar această biserică vă așteaptă întotdeauna să fiți împreună cu sfinții și cu toți îngerii la rugăciune și la preamărire în locaşul slavei Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus IPS Mitropolit Irineu.
Celor care au ostenit pentru ridicare şi înfrumuseţarea noului locaş de închinare le-au fost oferite, din partea Mitropolitului Olteniei, gramate de mulţumire. Între aceştia s-au numărat: primarul Gabriel Troacă, fostul primar al localităţii, Viorel Troacă, Ilie Șerban, Gheorghe Crăciun și Victor Luca. De asemenea, pentru efortul depus în bunul mers al lucrărilor, pr. paroh Vasile Daniel Motea a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.
Sfântul locaș a fost zidit între anii 2011-2015 și s-a înfrumusețat prin efortul credincioșilor din comună.
Liturghii arhiereşti la Vâlcea, Mehedinţi şi Olt
Tot în Duminica a 14-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a Paraclisului „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de la Spitalul Municipal „Costache Nicolescu” din Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Biserica din Parohia Husnicioara, Protoieria Drobeta-Turnu Severin I, judeţul Mehedinţi. Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la biserica din Parohia Tătuleştii de Jos, Protoieria Slatina I, judeţul Olt, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Popăuţi din judeţul Botoşani.