Biserica din Cormaia, Bistriţa‑Năsăud, a fost târnosită

Un articol de: Darius Echim - 11 Iulie 2022

În Duminica a 4-a după Rusalii (a Vindecării slugii sutașului), Înalt­preasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mu­reșului și Sălajului, a sfinţit biserica parohială din Cormaia, județul Bistrița-Năsăud.

Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost târnosită de IPS Părinte Mitropolit Andrei după 10 ani de la punerea pietrei de temelie. În continuare, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor despre „Credința lucrătoare prin iubire”. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea. La chinonic, Livia Mihăilă, Ana Hoza și Emanuela Călina au interpretat pricesne.

Preotul paroh Petru Zinveliu a mulțumit celor prezenți și celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult, iar ierarhului i-a daruit o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie.

IPS Părinte Mitropolit Andrei i-a hirotesit iconom stravrofor pe preotul paroh Vasile Petru Zinveliu și pe fostul paroh, preotul Florin Geor­ge Moldovan. Au mai primit distincţii Paraschiva Nina Siminic, în calitate de ctitor, primarul orașului Sîngeorz-Băi, Cătălin Bota, deputatul Vasile-Daniel Suciu, fostul primar Traian Ogâgău, prim-epitropul parohiei, Traian Gabor, Roland Venig, fost primar, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhov­nicești tuturor copiilor prezenți.

Binecuvântare la Mănăstireni, Cluj

IPS Părinte Mitropolit Andrei a liturghisit, a sfințit capela mortuară și a binecuvântat lucrările efectuate la Complexul „Paniro” și la Căminul Cultural din Mănăstireni, Cluj, sâmbătă, 9 iulie. După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Marginalizarea bătrânilor și bolnavilor”, subliniind importanța cinstirii și îngrijirii vârstnicilor și a celor bolnavi. Răspunsurile liturgice au fost date de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Preotul paroh Ionuț Sdrăbău a fost hirotesit iconom, iar preotul pensionar Gheorghe Leș a fost hirotesit iconom stravrofor, de către ierarh.

De asemenea, au mai fost acordate diplome unor binefăcători, iar copiii au primit cărți duhov­nicești.