Biserica din parohia mehedinţeană Jirov se pregăteşte de resfinţire

Un articol de: Victor Cameniţă - 29 Iunie 2017

Biserica-monument istoric din parohia mehedinţeană Jirov se pregăteşte de sfinţire. Rânduiala liturgică şi Sfânta Liturghie vor fi săvârşite de Preasfinţitul Pă­rin­te Nicodim, Episcopul Seve­rinului şi Strehaiei, duminică, 2 iulie.

Biserica închinată „Sfinţilor Nicolae şi Nicodim” din Jirov, judeţul Mehedinţi, a fost „zidită” între anii 1830 și 1833 „… cu toată keltuala și osteneală logofătului Milcu Condescu și a tutulor mosnenilor…”, cum se arată în pisanie și s-a „zugrăvit” între anii 1833 și 1835 de pictorii Constantin și Dimitriu, iar târ­nosirea a avut loc la 30 iulie 1835. Tot atunci a fost construit și un turn-clopotniță, din cărămidă, în partea de apus a bisericii. Sfântul locaş este dispus în plan dreptun­ghiular, fără turlă, cu absida Altarului rotunjită la interior și cu șapte lațuri la exterior; a fost construită din cărămidă arsă, fără fundație din piatră sau beton și a fost acoperită inițial cu sită (șindrilă). Reparațiile cunoscute s-au efectuat în anii 1890, 1911, 1932. Din anul 1990 s-au început ample lucrări de consolidare, schimbarea acoperișului, pardoseli interioare, hidroizolații etc. De curând s-au finalizat spălarea, restaurarea şi consolidarea picturii.

Şirul preoţilor care au slujit în această biserică pare să fi fost: Matei, Stan (care apar şi între cti­torii din tabloul votiv), Ioan-san Constantin şi Constantin-san Gheorghe, pe la anul 1845, apoi Ioan Jiroveanu şi Dumitru Jiro­veanu, Vasile Gheorghitescu, Constantin Munteanu, Popescu Paul- Savoiu, Dumitrescu Petre, Came­niţă Victor-Lucian şi în prezent Cameniţă Ştefan. Cântă­reţi bise­riceşti cunoscuţi care apar în anu­mite catagrafii sau documente mai recente ale parohiei au fost: Matei- san Ion Berbita, Ioan-san popa Stan, Popescu V. Nicolae, Babiac - refugiat basara­bean, iar dintre epi­tropi îi amintim pe: M. Preda, Matei Chirculescu, Pom­piliu Gheor­ghitescu, Nicolae N. Po­pescu.