Biserica din parohia năsăudeană Coşbuc a fost resfinţită

Un articol de: Oana Rusu - 22 Septembrie 2016

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Coşbuc, Protopopiatul Năsăud. Slujba a încheiat manifestările care s-au desfăşurat pe parcursul a şase zile, în judeţul Bistriţa Năsăud, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc.

IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, după slujba resfinţirii locaşului de cult, înconjurat de un sobor din care au făcut parte Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, parohul Iuliu Morariu, numeroşi preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură ierarhul a amintit importanţa lui George Coşbuc pentru cultura română şi a felicitat autorităţile pentru organizarea unor ample manifestări cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea poetului: „De câteva zile, cu multă bucurie în suflet, sărbătorim cei 150 de ani de la naşterea poetului naţional George Coşbuc, care a văzut lumina soarelui aici, la dumneavoastră. Coşbuc a fost omul luminii, omul bucuriei şi omul speranţei. Şi când a fost vorba de cea mai grea confruntare, confruntarea cu moartea, el rămânea plin de nădejde”. În cadrul slujbei, parohul Iuliu Morariu a primit distincţia de iconom stavrofor, iar cei care s-au implicat în renovarea bisericii au primit distincţiile „Sfântul Pahomie de la Gledin” și „Sfinții Martiri Năsăudeni”, precum și diplome de aleasă cinstire.

De asemenea, la împlinirea a 150 ani de la naşterea poetului George Coșbuc, după resfințirea Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a avut loc redeschiderea bibliotecii din localitate, filială a Bibliotecii Județene „George Cosbuc” Bistriţa-Năsăud. La finalul manifestărilor, IPS Mitropolit Andrei, alături de PS Episcop Macarie au vizitat casa memorială a poetului, unde au oficiat slujba sfeștaniei.

Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc, au avut loc ample manifestări organizate de instituţiile bistriţene în parteneriat cu Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România, revista „România literară”, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhivele Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Astra - Despărţământul Năsăud, primăriile Năsăud şi Coşbuc.