Biserica din Rediu şi-a serbat al doilea hram

Un articol de: Constantin Ciofu - 26 Ianuarie 2019

Biserica Ortodoxă l-a pomenit ieri, 25 ianuarie 2019, pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul. Biserica Parohiei Rediu din Protopopiatul 1 Iaşi şi-a serbat cu acest prilej cel de-al doilea hram.

Ziua pomenirii Sfântului Ierarh Grigore Teologul a fost marcată în mod deosebit în Parohia Rediu, Protopopiatul 1 Iaşi, judeţul Iaşi. În Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Grigorie Teologul”, s-a oficiat joi, 24 ianuarie 2019, slujba Vecerniei, iar în ziua serbării celui de-al doilea hram, Utrenia a fost urmată de slujba Acatistului, de Sfânta Liturghie şi de Parastasul pentru cei adormiţi. Credincioşii au venit cu multă credinţă şi evlavie în locaşul de închinăciune, ce a fost supus în ultimul deceniu unui amplu proces de consolidare şi înfrumuseţare. Oamenii i-au purtat în rugăciuni pe cei din neamul lor, precum şi pe eroii ce îşi dorm somnul de veci în jurul locaşului de închinare din Rediu.

În acelaşi timp, soborul slujitorilor, enoriaşii şi credincioşii de departe s-au rugat în cadrul slujbei de Te Deum pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Eparhiei Iaşilor, pentru autorităţile locale, pentru membrii Consiliului parohial şi pentru toţi cei ce şi-au manifestat de-a lungul timpului dragostea pentru biserica din Rediu, prin jertfa pe care au oferit-o spre slava lui Dumnezeu.

Predica sărbătorii a fost ţinută de către preotul Gabriel Coroamă de la Parohia Breazu-Rediu, care a făcut referire la viaţa Sfântului Grigorie Teologul. În acelaşi timp, părintele Gabriel Coroamă a menţionat că prin mijlocirea sfinţilor ocrotitori ai bisericii din Rediu şi prin strădania ctitorilor, donatorilor şi binefăcătorilor s-a reuşit împodobirea locaşului de închinăciune cu pictura în tehnica frescă. De asemenea, i-a îndemnat pe oameni să păstreze dreapta credinţă, aşa cum a făcut Sfântul Grigorie Teologul. La rândul său, preotul paroh Ştefan Tulan a relatat câteva date despre biserica Sfântului Grigore Teologul din Capadocia (astăzi Turcia), remarcând că biserica din Rediu „este un izvor de unitate”.

„Această biserică ne aduce aminte de suferinţele neamului nostru. În acest loc sunt înmormântaţi mulţi eroi care s-au jertfit pentru patria străbună. De aici s-a pornit gândul măreţ al unirii românilor pentru a nu mai fi robiţi de străini. În locurile în care a trăit Sfântul Grigorie sunt nişte peşteri în stâncă, în care s-au amenajat locaşuri de închinăciune. În aceste locuri, au vieţuit de-a lungul anilor sihaştri care s-au rugat precum vieţuitorii din Sfântul Munte Athos. Locurile în care a trăit Sfântul Grigorie sunt ocupate de turci. Dacă oamenii nu se vor gândi la viaţa creştină autentică pe care să o trăiască după cuvântul Evangheliei, va exista riscul de a fi ocupaţi de alte popoare, aşa cum s-a întâmplat la Constantinopol”, a spus preotul paroh Ştefan Tulan, care a mulţumit tuturor credincioşilor pentru că l-au cinstit prin rugăciune la Rediu pe Sfântul Grigorie Teologul. În aşezământul social-filantropic al parohiei s-a oficiat slujba Parastasului pentru cei adormiţi, iar apoi s-a organizat agapa frăţească.