Biserica din Valea Glodului, resfinţită de doi ierarhi

Data: 07 Iulie 2015

Zi de mare sărbătoare în comuna Valea Glodului a judeţului Suceava, unde duminică au fost prezenţi 2 ierarhi, zeci de preoţi şi sute de credincioşi la resfinţirea bisericii Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae“. IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Părinte Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord au fost întâmpinaţi la poarta locaşului de cult cu pâine şi cu sare de oficialităţile locale şi de soborul de preoţi şi diaconi. După târnosirea locaşului de cult de către cei doi ierarhi, a urmat slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată pe o scenă special amenajată în vecinătatea locaşului de cult.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc şi o hirotonie întru preot, precum şi hirotesia întru iconom stavrofor a părintelui Nicolae Vrăjitoru, parohul din Valea Glodului. Bucuria zilei s-a întregit prin lansarea cărţii „Biserica din Valea Glodului. Oameni şi fapte“, scrisă de Eugen-Nicolae Vrăjitoru, un fiu al satului. Paginile volumului vorbesc elogios despre istoricul comunităţii, despre personalităţile locale de cultură, precum şi despre jertfa plină de dragoste a preoţilor care au slujit la Sfântul Altar.

Sărbătoarea s-a încheiat cu trecerea închinătorilor prin Sfântul Altar pentru binecuvântare şi cu agapa creştină, oferită tuturor credincioşilor veniţi la biserică.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Valea Glodului este situată în mijlocul satului, având în partea de est cimitirul. Complexul parohial cuprinde biserica propriu-zisă, clopotniţa, casa de prăznuire, centrala şi lumânărarul, toate ridicate prin jertfa de osteneală şi bani a întregii comunităţi. Satul este atestat istoric încă de la 1400. Biserica a fost ridicată din piatră şi cărămidă între anii 1848-1851 de către vornicul Greceanu Gheorghe şi soţia sa, Anastasia. Mormântul ctitorilor se află în latura de nord a locaşului. Concepută în formă de Sfântă Cruce şi împodobită cu pictură interioară, biserica din Valea Glodului a fost închinată mai întâi Sfântului Ierarh Nicolae, ulterior adăugându-se şi hramul «Înălţarea Domnului». Vremurile potrivnice nu au permis sfinţirea bisericii de către un arhiereu, ci doar de către protopopi şi preoţi. (Tudorel Rusu)